Logo

Blærenød - Staphylea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blærenød - Staphylea          

Blærenød danner ret brede buske, som er tilbøjelige til at blive nøgne forne­den. Grenene er trinde, fint stribede og holder sig grønne i flere år. De modsatstillede knopper er spidst æg­formede. Skuddene har to knopper i spidsen.

De modsatstillede blade er uligefinne­de med 3-5 småblade. Småbladene er ovale med en tydelig spids og fint savtakket rand. Bladenes overside er mørkegrøn, undersiden lysgrøn. Løv­springet kommer sidst i april. Blomsterne sidder i klaser eller toppe. De bægerlignende blomster er hvide, af og til med et rosa skær. Efterhånden som blomsterstanden vokser, bliver der lidt langt mellem blomsterne. Blomstringen falder i den sidste halv­del af maj og lidt ind i juni. Duften kan være lidt ubehagelig.

Frugterne er oppustede kapsler, dan­net af 2-3 blade, som hver ender i en pig. Kapslerne 'kan blive op til 8 cm lange. Frøene er 5-10 mm lange og ligner hasselnødder. Om efteråret og vinteren kan frøene høres rasle i kaps­lerne. Kapslerne bliver siddende på buskene det meste af vinteren, inden de åbner sig i spidsen for at lade frøene falde ud. Busken har en lidt overhæn­gende vækst.

 

Kapsler af småfrugtet blærenød (Staphylea pinnata).

 

Blærenød (Staphylea colchica) har elegant formede blomsterstande, men duften er ubehagelig.

Blærenød er ikke særlig kræsen med hensyn til jord og næring, men den trives ikke, hvor der er for tørt. Den er en god solitærplante og kan lide sol og luft, men den kan klare sig i let skygge. Ved meget streng frost kan den fryse ned.

Blærenød formeres ved frø, stiklinger eller ved aflæggere. Frøet må høstes om efteråret og opbevares til om for­året i fugtigt sand. Udsæden sker om foråret. Spiringen er meget ujævn, og noget af frøet spirer ikke før andet år. Stiklingerne tages urteagtige i begyn­delsen af juli, og på samme tid kan aflægningen foretages.

De unge frø- og stiklingeplanter er ret sarte og bør stå lunt og beskyttet det første år og derfor dækkes den første vinter.

Blærenød plantes bedst om foråret. Den har som nævnt en tilbøjelighed til med alderen at blive nøgen forneden; men den tåler udmærket beskæring, og

udtynding af de ældre grene helt nede i bunden kan holde den med blade. De afskårne grene kan let drives.

 

Arter:

Staphylea colchica fra Kaukasus bliver ca. høj. Fritstående bliver den bred med opretvoksende, mørke­grønne grene og rødlige kviste. Ældre grene får gulbrune striber. Det finnede blad med 5 småblade kan blive 30- langt.

Blomsterne kommer i ca. høje, oprette toppe; de er hvide og nikken­de. Frugterne kan blive op til 8- lange.

 

Staphylea pinnata, småfrugtet blære­nød, bliver lidt højere end den foregå­ende og danner også en bred busk. Bladene er noget mindre end hos Sta­phylea colchica, men kan have op til 7 småblade. Blomsterne er hvide, af og til med et svagt rosa skær; de sidder i hængende klaser, som er smalle og lange. Frugterne bliver ikke mere end ca. store.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (9 stemmer)
Siden er blevet set 6.424 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her