Logo

Blærebælg - Colutea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blærebælg - Colutea

Blærebælg udvikler sig til ret åbne buske med grønne til grønligbrune grene. Bladene er spredte med 7-13 uligefinnede småblade. Løvspringet kommer i begyndelsen af maj. Blomsterne er typiske, ret store ærteblomster. De er efter arten gule til mørkt orange og sidder i fåblomstrede klaser. Blomstringen varer fra juni til udgangen af august, men er rigest i begyndelsen. Frugterne er tykke, blæreformede bæl­ge. De er tyndvæggede, så lyset kan skimtes gennem dem, hvilket er med til at give planten karakter. Trykker man på en bælg, revner den med et lille knald. 

 

De oppustede bælge hos blærebælg er næsten gennemsigtige.

 

Frøene af blærebælg (Colutea) er lige så giftige som guldregnens frø, så man skal holde et godt øje med småbørn, hvis man har blærebælg i sin have!

 

Blærebælg foretrækker lette, af natur ret tørre jorder. Den trives ikke, hvor der er vådt, men er i øvrigt meget nøjsom. Blærebælg ynder fuld sol og er normalt hårdfør, men kan fryse ned i meget strenge vintre. Den vil dog sky­de igen fra grunden.

 

Formeringen: Kan ske ved frø, som samles om efteråret og sås næste forår. Stiklingeformering sker lettest med halvmodne skud i juli. Stiklingerne rives af med hæl. Ønskes der stamme­de planter, må blærebælg podes på en stamme af ærtetræ (Caragana arbore­scens). Egentlig beskæring skal man ikke foretage; men udtynding af ældre buske skaber ny vækst.

Blærebælg kan absolut stå alene. Den er med sin lange blomstringstid, sin vækstform og sine frugter karakteri­stisk nok dertil. Den er også udmærket til busketter, men den bør ikke over­skygges af sine naboer.

 

Arter:

Almindelig blærebælg (Colutea arborescens) bliver 3-4 m høj med en let og åben vækst. Løvet virker let, og bladene har 9-13 småblade. De gule blomster har en brunrød plet indven­dig.

 

Orientalsk blærebælg (Colutea orienta­lis) fra Kaukasus-egnene bliver ikke mere end ca. 2 m høj og virker ret kompakt. Grenene er brungrønne. Bladene er blågrønne, lidt kødede, og der er kun 7-11 småblade. Blomsterne er rødlige til orangebrune og sidder i 2-5-blomstrede klaser. Colutea media bliver 3 m høj. Blomsterne er brunlige til mørkt orange. Bælgene får røde tegninger, som på de tidligst udviklede allerede kan ses i løbet af juli.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (14 stemmer)
Siden er blevet set 5.152 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
144315-09-2010 11:17:55 Bente Kristiansen
Vi har en Almindelig Blærebælg (Colutea arborescens) i vores lille have, hvor langt kan man skære den tilbage.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her