Logo

Flamboyant - Delonix regia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Flamboyant - Delonix regia

Flamboyant er et fransk navn, som betyder »den flammende«. Træet hø­rer hjemme i regnskovene på Madaga­skar, men er udbredt som pryd træ overalt i troperne.

Flamboyant danner et hurtigtvoksen­de, men ikke ret højt træ med lav stamme og meget bred krone. Bladene er 40- lange og 15- brede, dobbeltfinnede med ovale småblade. Bladene springer ud i april og falder i september-oktober.

 

Flamboyant blomstrer i marts-maj, og blomstringen begynder, før bladene springer ud. De skinnende skarlagen­røde blomster sidder i store toppe, og i blomstringstiden er flamboyant abso­lut et træ, der lægges mærke til. Frugterne udvikler sig til skinnende brune bælge, som let når en længde af , en bredde af ca. og en tykkelse på ca. l cm. Bælgene indehol­der en mængde frø.

 

Vækstkrav: Flamboyant kræver en ik­ke for stiv jord og rigelig vanding i vækstsæsonen. Selvom træet er hjem­mehørende i regnskoven, trives det også i så tørre egne som sahelsavanner, hvor der ikke falder regn i over 3 måneder. Flamboyant bør stå i fuld sol. I drivhus kræver flamboyant me­gen plads p.gr. af den brede krone.

Træet kan dyrkes som baljeplante, der flyttes ud på en lun plads i haven først i juni og ind igen sidst i august. Træet bør kun kortvarigt udsættes for tempe­raturer under ca. og tåler ikke frost. Samtidig med indflytningen i hus formindskes vandingen gradvis, til der i december kun gives en gennemvan­ding ca. hver anden uge. I begyndelsen af marts grundvandes med lidt gødning; senere vandes efter behov. Tempera­turen bør sættes op til 20-.

 

Formering: Kan ske ved frø, som må indføres og sås straks efter hjemkom­sten i en let jord og på undervarme. Der bør sås i potter med et frø i hver. Flamboyant kan også formeres ved stiklinger, som skæres med hæl af ikke­blomsterbærende skud i februar. Stik­lingerne bør have undervarme.

 

Flamboyants skinnende brune bælge kan også være pyntelige.

 

Flamboyant og andre sydlandske træer er så smukke, at turister i Middelhavslandene og på De Canariske Øer ofte fristes til at tage frø med hjem. Så dem i skåle i vindueskarmen. De danner pæne, grønne planter, men når sjældent at blomstre.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (16 stemmer)
Siden er blevet set 11.043 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1202629-12-2017 06:23:13 Dina
Hvor kan man købe et flamboyant plant/træ? Tak
344121-03-2013 10:28:51 Ulla Klavsen
Min flamboyant når snart op til loftet. Kan man beskære toppen for at begrænse højden?
344220-03-2013 21:27:42 Benny Petersen
Fik nogle gode oplysninger om Flamboyant
344320-03-2013 13:57:06 Benny Petersen
Ville ha' givet 6 stjerner, men trykkede på 1 ( en fejl )
344418-06-2011 21:18:50 Ulla Klavsen
Netop hjemvendt fra Tenerife med frøposer af denne flotte plante, der på Tenerife var store, pragtfulde træer, er det dejligt at læse råd om såning. Jeg prøver, og håber, jeg har held med det.
Hilsen Ulla

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her