Logo

Hanekløver - Hedysarum multijugum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hanekløver - Hedysarum multijugum

Plantens danske navn hentyder til de hanekam-lignende frugter hos nogle af arterne. Planten stammer fra Mon­goliet, hvor den vokser på tørre step­per sammen med en række tørketålen­de græsarter. Hanekløver danner meterhøje buske med tætte, nedliggende grene, der er besat med grå hår og uregelmæssigt snoede. Bladene er 15 cm lange og uligefinnede med indtil 15 par småblade . Løvet er grågrønt med tæt silkehåret underside. Blomsterkla­serne er oprette, indtil 25 cm lange med klart røde ærteblomster. Hver bælg er 3 cm lang og indeholder kun 1­2 frø.

 

Vækstkrav: Som steppeplante trives den bedst i fuld sol på tør og mager jord. Den er hårdfør og kræver ingen vinterdækning.

 

Pleje: Hanekløver formeres ved frøud­sæd direkte på blivestedet. Ældre plan­ter er vanskelige at flytte. I øvrigt klarer planten sig godt uden særlig pasning. For tætte buske kan af og til udtyndes ved, at man fjerner enkelte grene helt fra basis. Om foråret fjernes frostskadede skud.

 

Anvendelse: Hanekløver bør plantes på havens luneste sted, op ad en syd­mur, på et stengærde eller i atriumha­ven. Jorden skal være let gennemtræn­gelig og godt drænet; som naboplanter kan man vælge forskellige tørke græs­ser, især steppegræs, samt stauder som bynke, lammeøre, salvie og timian.

 

Andre arter: Af og til dyrkes den toårige røde hanekløver (Hedysarum coronarium), som hører hjemme i Mid­delhavsegnene. Den blomstrer fra maj til juni og bliver indtil 1 m høj. I vore haver har den svært ved at overvintre i fugtig jord og bør derfor dyrkes som enårig.

 

Rød hanekløver (Hedysarum coronarium) har røde blomster i maj-juni.

 

Alpehanekløver (Hedysarum hedysa­roides) har violette blomster i juni-august. Alpehanekløver stammer fra de europæiske Al­per, hvor den på magre enge og græs­ningsarealer anvendes som fodergræs. Blomsterne er dybtviolette eller pur­purrøde.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.371 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her