Logo

Hanesporetjørn - Crataegus crus-galli

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hanesporetjørn - Crataegus crus-galli

Hanesporetjørn er forsynet med krafti­ge, indtil 8 cm lange, spidse, glinsende brune torne, som har givet planten både det danske og det botaniske navn (crus-galli = haneben). Den udvikles til en kraftig og bred busk eller et lille træ med meget tæt forgrening. Bladene er store, blanke og læderagtige og har om efteråret en pragtfuld orange eller skarlagenrød høstfarve. Blomstringen finder sted i maj eller begyndelsen af juni; den enkelte blomst er 1,5 cm i tværsnit og har en ram, lidt ubehagelig lugt. Blomsterne er samlet i halvskær­me. Frugterne er matrøde; de modner i oktober og sidder længe på buskene.

 

Vækstkrav: Som de øvrige tjørnearter stiller hanesporetjørn ikke særlige krav til klima og jordbund, men trives næ­sten overalt.

 

Pleje: Formeres ved frøudsæd om ef­teråret eller, efter vinteropbevaring af frøet i fugtigt sand, det følgende forår. Da væksten er bred og kraftig, bør buskene allerede fra begyndelsen have god indbyrdes afstand, gerne 4-6 m. Ved opstamning kan man forme plan­terne som små stammetræer, der udvikler en flad, akacielignende krone; ellers bør man ikke foretage indgreb med kniv eller saks, som kun fremmer udviklingen af en mængde vanris. Ef­ter bortskæring af større grene bør sårene straks smøres med et sårmiddel.

 

Hanespore­tjørn ( Crataegus crus-galli) har matrøde frugter af stor holdbarhed.

 

Anvendelse: Hanesporetjørn er for voldsom til den lille have; den passer bedst i større haver og parker. I fritids­haven er den en velegnet plante, der giver gode redemuligheder for fuglene. Denne tjørneart bør dog ikke plantes i anlæg ved skoler og børnehaver, da dens kraftige torne er farlige for legen­de børn.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,7 (12 stemmer)
Siden er blevet set 5.701 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• BradwardineHer har den litteraturinteresserede lord tænkt på Rose Bradwardine i Walter Scotts...
• PiccadillyDe store, fyldte (28 kronblade), moderat duftende, røde, orange og skarlagen blomster...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!