Logo

Humlebøg - Ostrya carpinifolia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Humlebøg - Ostrya carpinifolia

Plantens danske navn hentyder til hun­raklernes lighed med humlekopper og bladenes lighed med løvet hos avnbøg, som den er i nær familie med. Hanrak­lerne udvikles dog allerede om efter­året, mens avnbøgens hanranker først viser sig om foråret. Hunblomsterne sidder parvis, omgivet af et fælles dæk­blad. Frugtstanden er omgivet af hum­lelignende dækblade og bliver 4-6 cm lang. Løvbladene er aflange, dobbelt savtakkede i randen og forsynet med hår hen langs undersidens bladnerver; humlebøgen kan derved let kendes fra avnbøgen, som har helt glatte blade. Humlebøg udvikler sig til et rundkro­net træ på 8-15 m's højde. Barken er grå og grenene først hårede, senere glinsende olivenbrune.

 

Frugtstandene hos humlebøg (Ostrya carpinifolia) minder om humlekopper.

 

Vækstkrav: Humlebøg er et fordringsløst træ, som trives på selv den magre­ste jord. Ikke desto mindre foretræk­ker den en lun plads, i læ for blæst.

 

Pleje: Humlebøg formeres ved udsæd af nyhøstede frø i september; frøene kan dog også opbevares i fugtigt sand indtil det tredje forår, før man sår dem i et fugtigt bed. I begge tilfælde bør de unge planter beskyttes mod frost ved hjælp af granris. Som parktræ er hum­lebøgen let at have med at gøre. Plejen indskrænker sig til udtynding af kronen på de ældre træer; men af hensyn til kronens naturlige udvikling bør der ikke foretages egentlig beskæring.

 

Anvendelse: Med alderen bliver hum­lebøg et ret anseligt træ, som kræver god plads. Den er derfor bedst egnet til parker og større haver.

Humlebøgen er et parktræ og ligesom bøg, elm og hestekastanje for stor og

for grådig til småhaver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.387 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her