Logo

Hunderose - Rosa canina

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

En af de almindeligste europæiske vild­roser. Det latinske navn betyder hun­derose. I Sverige hedder den nu sten­ros, tidligere nyponros (hybenrose) ...

En af de almindeligste europæiske vild­roser. Det latinske navn betyder hun­derose. I Sverige hedder den nu sten­ros, tidligere nyponros (hybenrose), men der har man nu fastslået, at det er navnet på Rosa dumalis.

 

Blomster: Rosa i forskellige nuancer, undertiden også hvide. Kan variere, selv på samme busk. Hvidt midterpar­ti med gul krans af støv bærere. Sidder enkeltvis eller i klaser med op til 5 blomster i hver.

Løv: Blankt, ret lyst. Hvert blad be­står af 7-9 småblade.

 

Vækst: Robust busk med hængende grene. Kraftige, krumme torne.

Duft: Svag.

Sæson: Juni-juli. Blomstrer kun en gang, men rigt.

 

Tips: Værd at dyrke, ikke mindst for de store, herligt røde hybens skyld. Udmærket som læbusk, eftersom den er særdeles vindstærk. Plantes rosen ved et træ, klatrer den gerne op i det.

 

Hybrider: 'Andersonii', se billedet, rosa, enkel (Geschwind 1910); 'Glo­bularia', rosa enkel (Hillier & Sons 1912); 'Freya', lysrosa, enkel (kendt fra katedralen i Hildesheim); 'Syvdal', rosa, enkel (opdaget af Aksel Olsen).

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.640 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1192612-10-2017 21:43:15 Helene Hoffmann
Jeg overvejer at plante hunderoser på et stengærde i min have i asserbo men rådyrene går ind i haven....vil de spise mine nyplantede roser til foråret??? På forhånd tak for kommentarer. MVH Helene
158423-08-2014 12:16:18 Hanne Kolbak
Er det ikke en invasiv art, som man egentlig ikke skulle plante? Dog giver hybenen en dejlig marmelade, hvis man orker at kæmpe sig igennem de kløende kerner.

Afstemning
Skal Copenhagen Pride have skattepenge?


Effektiv reklame - klik her