Logo

Hunderose - Rosa calnina

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hunderose - Rosa calnina

Hunderose (Rosa canina). Både det botaniske artsnavn canina, af latin canis = hund, og det danske plantenavn angiver plantens ringe an­seelse som prydplante i forhold til de forædlede roser. Hunderose findes vildtvoksende i det østlige Danmark. Den er en indtil 3 m høj busk med buede, overhængende grene og krafti­ge torne med modhager. Bladene er fjersnitdelte og har 5-7 småblade med finthåret underside. Blomsterne sidder enkeltvis eller 2-3 sammen. Bægerbla­dene er udadrettede, bøjes senere bag­ud og falder af, før hybenfrugten får farve; kronbladene er hvide eller lyse­røde. Frugten er ellipseformet, 2-3 cm lang og skarlagenrød; frugtkødet er spiseligt.

 

 

Vækstkrav: Hunderose er en nøjsom plante, som trives på alle jordtyper. Blomstringen bliver rigest i fuld sol. Rosen er fuldstændig hårdfør og tåler ret stærk blæst.

 

Pleje: Hunderose formeres ved frø, som stratificeres (opbevares i vådt sand vinteren over) efter høsten og sås i oktober-november i en let og porøs jord. Følgende efterår graves de unge planter op og sorteres efter rodhalsens tykkelse i 3-5 mm og 5-8 mm. I planteskolerne anvendes disse to plan­testørrelser til grundstammer, på hvil­ke man året efter kan okulere knopper (øjne) af forædlede sorter. Hundero­sen anvendes som grundstamme, fordi den er hårdfør og giver en god sam­menvoksning mellem ædelris og grund­stamme. Et minus er de mange krafti­ge torne, hvorfor planteskolerne helle­re bruger grundstammer af den næsten tornløse klatrerose (Rosa multiflora), Formering ved stiklinger kan også an­vendes. Stiklingerne skal være halvt urteagtige og stikkes i fugtig, sandblan­det jord i sluttet luft i drivhus eller drivbænk. Endelig kan man benytte udløbere, som adskilles fra moderplan­ten tidligt om foråret og plantes ud på blivestedet, i den første tid beskyttet mod stærk sol og udtørring. Indtil udløberne har dannet gode rødder, må de vandes ofte. Hunderoses pleje ind­skrænker sig til bortskæring af de æld­ste skud ved jordoverfladen, så plan­ten hele tiden holdes ung og blomster­villig; beskæring bør i øvrigt ikke finde sted. Anvendes hunde rose som hæk­plante, bør man sørge for så megen plads, at planterne ikke skal klippes med hækkesaksen; kun særlig vold­somme skud fjernes ved basis med beskæresaks. Hvor hunderose anven­des som espalierplante til beklædning af mure eller hegn, bør de nye kraftige årsskud bindes ind til espalieret, idet man samtidig fjerner de ældste skud, som sjældent blomstrer særlig meget.

 

Hunderose (Rosa canina) har 2-3 cm lange, ellipseformede hybenfrugter, som er en vigtig føde- og vitaminkilde for mange frø- og bærædende fugle om efteråret og vinteren.

 

Anvendelse: Vildtvoksende hundero­ser finder man på overdrev, i skov­bryn, hvor lange, rankende skud kan klatre højt op i trækronerne, samt på solvarme skråninger. I haven kan hun­derose anvendes som en smuk solitær­busk på en plæne, selvom man ofte her vil anvende mere kultiverede og forædlede former. Man kan dog næppe finde smukkere rose end den enkle hunderose, og især i naturhaven og i fritidshaven er den en selvskreven plante. Her kan den også anvendes i blandede busketter sammen med an­dre vildroser (se denne artikel) eller sammen med dværgmispel, havtorn, gyvel, slåen og tjørn. Den er en for­trinlig plante til fuglekrat med gode redemuligheder og med føde for man­ge slags fugle. Til uklippede hække, plantning på stengærder og støtte mure samt på skråninger er hunde rose lige­ledes velegnet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (24 stemmer)
Siden er blevet set 8.517 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her