Logo

Kokaplante - Erythroxylum coca

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kokaplante - Erythroxylum coca

Kokaplanten er en lille stedsegrøn busk, som vokser vildt i Andesbjerge­ne i Bolivia, Peru og Chile.

Bladene er lancetformede, 4-8 cm lan­ge og stedsegrønne. Blomsterne frem­kommer i fåtallige stande i bladhjør­nerne; farven er hvidlig til grønlig. Kokaplanten formeres enten ved frø eller ved stiklinger. Den dyrkes nu også i Afrika, på Sri Lanka, Taiwan og i Indokina. Den findes af og til i botaniske haver, men har ingen inter­esse som stueplante.

 

Anvendelse: Kokaplantens blade indeholder alkaloidet kokain. I små portio­ner virker kokain stærkt stimulerende. Indianerne i Andes samlede, allerede før spanierne kom til landet, bladene af kokaplanten, når disse var så gamle, at de brækkede ved bøjning. Bladene blev tørret i solen og senere rullet til en lille kugle med lidt kalk. Inkaerne angav ofte afstande mellem forskellige steder ved at anføre, hvor mange så­danne små kugler de skulle tygge for at kunne tilbagelægge distancen. Kokain hører til de farlige »hårde stoffer«, som giver tilvænning, der er vanskelig at ophæve igen.

Kokainen udvindes af bladene ved kogning eller destillation. Ved ind­dampning fås et krystallinsk hvidt stof, som i narkotika kredse handles under navnet »sne«. I bestræbelserne på at forhindre misbrug og kun producere kokain til medicinsk brug har man forsøgt at begrænse dyrkningen af ko­kaplanter til nogle ret få, autoriserede plantager; der menes dog at være ikke så få ulovlige plantninger, hovedsage­lig i vanskeligt tilgængelige egne, idet udbuddet af illegal kokain er stigende. Afkog af de blade, hvoraf kokainen er udtrukket, bruges sammen med koffe­in fra kolatræet (se denne artikel) og andre stoffer til fremstilling af cola­drikke.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (124 stemmer)
Siden er blevet set 27.088 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her