Logo

Korktræ - Phellodendron amurense

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Korktræ - Phellodendron amurense

Korktræ (Phellodendron amurense) er særlig velegnet til småhaver.

Især ældre eksemplarer af korktræ har dybt rillet bark med et ret tykt lag lysegrå kork, som har givet planten det danske og det botaniske navn, græsk phellos = kork, dendron = træ. Træet stammer fra Kina og Sibirien, hvor det bliver 15 m højt, mens det herhjemme sjældent bliver over 10-12 m. Det er ofte flerstammet, og den brede, kuple­de krone kan minde om kronen hos skyrækker (Ailanthus). Stammen er sort, ·mens sidegrenene er lysegrå. Bla­dene er indtil 35 cm lange; de er fjersnitdelte med 5-13 småblade. Blomsterne er samlet i uregelmæssigt forgrenede toppe i spidsen af skudde­ne; de savner kronblade, og hanblom­sterne består af hvide støvdragere med gule støvknapper; hunblomsterne er lige så uanselige, med en hvidgul støv­vej. Frugterne er grønne, kuglerunde bær, som ved modning bliver sorte; ved knusning giver både bær og blade en aromatisk duft. Gul høstfarve.

 

 

Vækstkrav: Korktræ trives bedst i let fugtig jord i sol eller halvskygge. Efter en meget fugtig sommer modnes de nye skud ikke og er udsat for at fryse tilbage om vinteren.

 

Pleje: Korktræ formeres ved frø; men disse må om efteråret stratificeres, dvs. opbevares i let fugtigt sand vinteren over og sås om foråret i en let, varm jord. Korktræ har et tæt rodnet; selv større træer kan let flyttes med rod­klump. Træerne bør ikke udtyndes eller beskæres; kun tilbagefrosne grene må hvert år fjernes, før de døde skud angribes af zinnobersvamp (se denne artikel).

 

Anvendelse: Korktræ er ikke særlig kendt her i landet, men fortjener stor udbredelse, da det er et smukt træ, både i småhaver, parker og på offent­lige pladser. Det kan nu købes potte­kultiveret i flere større planteskoler.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (25 stemmer)
Siden er blevet set 10.789 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1227024-06-2018 19:52:08 Svend
Mit korktræ i haven blev fældet for ca. 11 år siden og er blevet stubfræset men der kommer stadig nye skud... hvordan stopper Man det?

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her