Logo

Lærk - Larix

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lærk - Larix

Lærken er et af de få nåletræer, der fælder nålene om efteråret. Slægten består af ca. 10 arter og en række krydsninger, der alle er udbredt i de koldere egne på den nordlige halvkug­le. Planterne er hårdføre, og de unge individer vokser hurtigt. Væksten er smuk, og de skiftende farver på nålene i løbet af vækstperioden gør, at lærk er et dekorativt træ, der ofte plantes i haver og parker. Træet anvendes lige­ledes en del i skovbruget, hvor det harpiksholdige tømmer bl.a. bruges til vandbygningsarbejder.

Lærk har nåle på både dværg- og langskud. Nålene, der på dværgskud­dene er knippestillede, er flade eller rombiske og bløde. Dværgskuddene fortsætter væksten gennem flere vækst­perioder, og herfra udvikles han- og hun-blomsteranlæggene. Farven på nå­lene er i det tidlige forår lysegrøn, skifter derefter til grøn eller mørke­grøn for til sidst inden løvfald at blive blegt gul til orangegul. I blomstringsti­den er de hunlige kogler ofte smukt rødfarvede; senere bliver koglerne brune. De anvendes bl.a. til dekoratio­ner ved juletid.

 

Ved løvspring er lærketræet særlig smukt med de mange bløde, knippe stillede nåle, der på dette tidspunkt er lysegrønne.

 

Vækstkrav og formering: Lærk trives bedst i en ikke for tør jord i sol eller

halvskygge. Arterne formeres ved frø, der sås om foråret. De 1-2-årige små­planter prikles ud i det tidlige forår, og samtidig studses rødderne. Der om­plantes følgende forår efter en yderli­gere studsning af rødderne. Sorterne formeres bedst ved podning af stiklin­ger, der tages i august fra halvmodne skud. Unge træer kræver læ.

 

Anvendelse: Lærketræet giver ingen dyb skygge; men da træet bliver højt og er pladskrævende, egner det sig bedst til plantning i større haver og parker. Ligesom birk er lærk et meget populært træ i småhaver, men da det har en meget hurtig vækst og får nøgen stamme ved for tæt plantning, er det slet ikke velegnet i villahaver; som »skovtræ« i fritidshaver er det derimod fortrinligt. Europæisk og japansk lærk kan med fordel anvendes til hæk og tåler hård beskæring.

 

Gren af hybridlærk (Larix eurolepis).

 

Arter: Amerikansk lærk (Larix larici­na) har en ret svag vækst og spinkle grene. I sit udbredelsesområde fra Newfoundland over Canada til det nordlige USA bliver den 18-20 m høj.

 

Europæisk lærk (Larix decidua) er ud­bredt i Mellemeuropa, bl.a. i Alperne, hvor den bliver indtil 30 m høj. Træet blev indført til Danmark for godt 100 år siden og er nu plantet mange steder som park- eller skovtræ. Det adskiller sig fra andre lærke arter ved gullige årsskud og næsten vandret udbredte sidegrene samt rent grønne nåle. Kog­lerne har rette eller noget indadbøjede skæl. En række sorter dyrkes som prydtræer, bl.a. 'Compacta', der har en lavere vækst og tættere grenbygning end selve arten, og 'Fastigiata', der har en smal, søjleformet vækst. Europæisk lærk er modtagelig for en ødelæggende sygdom, lærkekræft, hvorfor en kryds­ning mellem denne lærk og den japan­ske lærk oftere plantes; dette træ, der kaldes hybridlærk (Larix eurolepis), er modstandsdygtigt over for angreb af lærkekræft.

 

Europæisk lærk (Larix decidua) danner velformede træer, hvis de placeres frit på en plæne.

 

Japansk lærk (Larix kaempferi) stam­mer fra Japan. De unge grene er rødviolette. og nålene er blågrønne. Koglerne har mere eller mindre ud­adbøjede kogleskæl. Træet er hurtigt­voksende og plantes mere almindeligt i vore skove end europæisk lærk.

 

Dahurisk lærk (Larix gmelinii) har vid udbredelse i det østlige Sibirien. Træet bliver ca. 20 m højt og blev indført til Europa for 150 år siden; træet kom i kultur i Danmark i 1889. Dette træ kendes især på de græsgrønne nåle, rødbrune unge skud og små kogler med blanke kogleskæl.

 

Korealærk (Larix gmelinii var. koreen­sis) har større kogler end arten og er vildtvoksende i den østlige del af Man­churiet. Træet har været dyrket i Dan­mark i de seneste 80 år.

 

Kurilerlærk (Larix gmelinii var. japoni­ca), der vokser vildt på Kurilerne og i Sakhalin, er ligeledes en varietet af dahurisk lærk, men adskiller sig fra denne ved koglerne, der hos varieteten er små og kun bliver ca. 2 cm lange.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (32 stemmer)
Siden er blevet set 15.336 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her