Logo

Løn, japansk - Acer palmatum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Løn, japansk - Acer palmatum

Japansk løn er en meget foranderlig art, der i århundreder har været dyrket i Japan. P.gr. af den store variation i vækstform og bladfarve og p.gr. af ringe pladsbehov er den blevet en yndet plante i småhaver, ved terrasser, i atriumgårde og på kirkegårde. Plan­ten udvikles til en stor busk eller et lille, ofte flerstammet træ. Arten har rød farvede skud og glatte bladstilke. Bladene er 5-11-lappede, om somme­ren friskgrønne, om efteråret kraftigt karminrøde. Blomsterne dannes i juni efter løvspring; de er små og purpur­farvede.

 

Vækstkrav: Alle typer af japansk løn kræver en beskyttet vokseplads med sol og læ. Jorden skal være dybmuldet og næringsrig.

 

Pleje: Planten formeres ved frøudsæd, men sorterne og variete terne kan po­des på grundstammer af arten. Den kræver i øvrigt ingen særlig pleje. Den tåler beskæring, men denne bør i reg­len undgås for ikke at misdanne kronen.

 

Sorter og varieteter:

Typer med normal bladform: 'Atropurpureum' har mørkt purpurfar­vede blade; 'Atropurpureum Novum' har næsten sortrøde blade. 'Aureum' har i løvspring lysegule blade, som senere skifter til kraftig guldgule. Plan­terne skal beskyttes mod stærk sol for at undgå solskoldning.

 

Typer med 7-lappede, fint savtakkede blade:

var. heptalobum 'Reticulatum' har gul­grønne blade med mørkegrønne ner­ver og rande; var. heptalobum 'Ru­brum' har mørkerøde blade, især lige efter løvspring; var. heptalobum 'Osa­kazuki' har orange og karminrød e høstfarver.

 

Typer med 5-7-lappede blade, der er delt helt ind til basis:

var. linearilobum ' Atrolineare' har ele­gante, dybt delte blade med kraftig rød farve.

 

Typer med 5-9-lappede blade, der er delt helt til basis:

var. dissectum 'Frederici-Guillelmi' har mørkegrønne blade med mærkeli­ge hvide og rosa tegninger; var. dissec­tum 'Variegatum' har røde blade med rosa tegninger, og var. dissectum 'Viri­de' har blade med en sart, lysegrøn farve. Alle disse typer har oftest kup­pelformet vækst med snoede grene. De kan anvendes som bonsaitræer i kruk­ker eller potter.

Se også artiklen Bonsai.

 

Japansk løn (Acer palmatum) er både dekorativ og yderst velegnet til mindre haver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (22 stemmer)
Siden er blevet set 11.322 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her