Logo

Løn, rød - Acer rubrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Løn, rød - Acer rubrum

Med sin røde høstfarve bidrager rød løn til det pragtfulde farvespil i det østlige Nordamerikas skove i den så­kaldte »Indian summer«. Herhjemme

er træet endnu ikke meget plantet; men det fortjener af ovennævnte årsag at blive plantet mange steder: i forha­ver, parker og på kirkegårde; også ude

i landskabet prøver man nu at anvende rød løn i læplantninger. Herhjemme bliver træet indtil 20 m højt. Kronen er høj, smal og ret uregelmæssig. Skudde­ne er slanke, røde eller kobberbrune. I udspring er bladene blanke og rødlige; derefter bliver de gulgrønne og til sidst mørkegrønne med sølvagtigt skær på undersiden. Bladstilkene har mørke­rød overside. Høstfarven udvikles tid­ligt; allerede i september farves en­kelte grenpartier først gyldenrøde. se­nere vinrøde. Ved tidlig nattefrost fal­der bladene og dermed høstkoloritten hurtigt.

Blomsterne er røde og udvikles langs kvistene før løvspring. Frugten er lige­ledes rød, modner tidligt og falder hurtigt af.

 

Rød løn (Acer rubrum) er et smukt, men ikke meget plantet træ.

 

Vækstkrav: Dybmuldet og næringsrig havejord, gerne i en smule læ af andre træer. Høstfarven udvikles bedst efter en tør sommer.

 

Pleje: Rød løn formeres som de øvrige lønarter ved frø. For at opnå en velfor­met krone må træerne plantes med god afstand til nabotræerne; udtynding og beskæring er unødvendig. Træet er fuldt hårdført her i landet.

 

Anvendelse: Elegant lille træ i en for­have, men bedre midt på en plæne, i en skovbevoksning eller i en park.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (9 stemmer)
Siden er blevet set 5.514 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
110009-05-2012 15:03:56 Bjørn Sylvander
Hej! Har plantet en rød løn for 6 år siden og er meget glad for den, den er rimlig hårdfør i min have her på stevns ca. 400 m fra havet. ;o)

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?