Logo

Løn, rød - Acer rubrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Løn, rød - Acer rubrum

Med sin røde høstfarve bidrager rød løn til det pragtfulde farvespil i det østlige Nordamerikas skove i den så­kaldte »Indian summer«. Herhjemme

er træet endnu ikke meget plantet; men det fortjener af ovennævnte årsag at blive plantet mange steder: i forha­ver, parker og på kirkegårde; også ude

i landskabet prøver man nu at anvende rød løn i læplantninger. Herhjemme bliver træet indtil 20 m højt. Kronen er høj, smal og ret uregelmæssig. Skudde­ne er slanke, røde eller kobberbrune. I udspring er bladene blanke og rødlige; derefter bliver de gulgrønne og til sidst mørkegrønne med sølvagtigt skær på undersiden. Bladstilkene har mørke­rød overside. Høstfarven udvikles tid­ligt; allerede i september farves en­kelte grenpartier først gyldenrøde. se­nere vinrøde. Ved tidlig nattefrost fal­der bladene og dermed høstkoloritten hurtigt.

Blomsterne er røde og udvikles langs kvistene før løvspring. Frugten er lige­ledes rød, modner tidligt og falder hurtigt af.

 

Rød løn (Acer rubrum) er et smukt, men ikke meget plantet træ.

 

Vækstkrav: Dybmuldet og næringsrig havejord, gerne i en smule læ af andre træer. Høstfarven udvikles bedst efter en tør sommer.

 

Pleje: Rød løn formeres som de øvrige lønarter ved frø. For at opnå en velfor­met krone må træerne plantes med god afstand til nabotræerne; udtynding og beskæring er unødvendig. Træet er fuldt hårdført her i landet.

 

Anvendelse: Elegant lille træ i en for­have, men bedre midt på en plæne, i en skovbevoksning eller i en park.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (10 stemmer)
Siden er blevet set 7.037 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
110009-05-2012 15:03:56 Bjørn Sylvander
Hej! Har plantet en rød løn for 6 år siden og er meget glad for den, den er rimlig hårdfør i min have her på stevns ca. 400 m fra havet. ;o)

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her