Logo

Linnæa - Linnaea borealis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Linnæa - Linnaea borealis

På mosdækket skovbund under nåle­træer finder man linnæa mange steder i Nordeuropa og Sibirien. Det er en elegant, spæd plante, hvis trådformede stængler kryber hen ad jorden. Blade­ne er ægrunde og sidder parvis. De klokkeformede blomster sidder parvis for enden af de oprette blomsterstæng­ler; de er lys rosa og har en meget fin duft. Man forstår, at netop denne blomst var den svenske blomsterkonge Linnés yndlingsblomst; det var den nederlandske botaniker Jan Gronovius (1690-1762), som navngav planten til ære for Linné.

 

Vækstkrav: Linnæa vokser kun på mosdækket jord i skyggen af gran og fyr. Der skal være en passende mæng­de fugtighed til stede, for at planten kan brede sig med sine meterlange stængler over større områder.

 

Pleje: Linnæa formeres ved deling. Som så mange andre vilde stauder og buske kan den være vanskelig at dyrke i en have. Man må sørge for en veldræ­net, sandblandet jord, tilsat fyrre- eller grannåle. Det første år efter plantnin­gen må der vandes i tørre perioder.

 

Anvendelse: Linnæa kan anvendes i en naturhave, anlagt i en nåletræsplanta­ge, eller som bundplante i den mest skyggefulde del af havens rododen­dronbed. Planten er almindelig i de sydsvenske nåleskove , hvorfra den er indvandret til Danmark, hvor den dog er sjælden. Den findes især i Nordjyl­land, på nogle lokaliteter på Sjælland samt på Bornholm. Som haveplante må den betragtes som en raritet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (9 stemmer)
Siden er blevet set 2.480 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her