Logo

Mistelten - 'Viscum 'album

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mistelten - 'Viscum 'album

I Danmark er den sagnomspundne mistelten sjælden; den findes kun to steder vildtvoksende, ved St. Elmue i Sydsjælland og ved Kauslunde på Fyn. Den er indført i en lang række privat­haver og kan købes på nogle plante­skoler. Sydpå er mistelten meget al­mindelig. Den kan her være skadelig på frugttræer i de tilfælde, hvor hele kronen dækkes af den.

 

Den stedsegrønne mistelten er lettest at få øje på ved vintertid.

 

Misteltenen (Viscum album) med sine dekorative bær.

 

Misteltenen er en kugleformet busk med stedsegrønne, 3-6 cm lange ellipseformede blade, der sidder parvis på de grønne, gaffeldelte grene. Blomsterne er gulgrønne, sidder i kvaste og er fremme i maj. Planterne er særkøn­nede, dvs. har enten han- eller hun­blomster; hunblomsten er indsænket i frugtknuden, mens hanblomsten har fire synlige støvblade. Bestøvningen foretages af fluer og andre insekter, der tiltrækkes af blomsternes svagt orangeagtige duft. Frugterne er hvide bær, hvis blomsterbund indvendig forslimer. I frugten findes frøagtigt næ­ringsvæv, der indeholder klorofyl og 1- 3 kim.

 

Misteltenen er særkønnet. Både han- og hunblomster er gulgrønne og ser ikke ud af ret meget; de blomstrer i maj.

 

De klæbrige frø hænger godt fast på bark.

 

Vækstkrav: Misteltenens vækstkrav er meget specielle, idet den er en halv­snylter, der får vand og næringssalte ved at sende rodlignende stængler (»sænkere«) ind i træagtige planters splintved, hvor vandtransporten fore­går, mens den selv danner sukkerstof­fer i de klorofylholdige, grønne blade. Værtplanter er ofte æble, tjørn, røn, birk og poppel.

 

Pleje: Mistelten formeres ved frø; dis­se er omgivet af en klæbrig substans, der får dem til at klæbe til fuglenæb. Under fuglens forsøg på at befri sig for frøet overføres det til træernes kviste. På ca. et døgn tørrer limen, og frøet sidder fast. I løbet af april udsender frøet nogle grønne spirer, der ved berøring med barken danner en suge­kop. Herfra vokser et rodlignende su­georgan ind mellem bark og ved. Sidst på sommeren opløses limen, og spirer­ne retter sig ud, hvorefter frøet falder af; kimplanten er nu ca. 3 mm høj med to kimblade på ikke over 1 mm. I enkelte tilfælde kommer de to første løvblade allerede frem det første år; men ofte går der 2-3 år, alt efter hvor godt roden har fat. I haven placeres frøene på etårige skud, uden at barken såres. Det er klogt at sætte kyllingenet udenom som værn mod fugle. De mis­telten, der sælges ved juletid, egner sig sjældent, idet de mister spireevnen efter 8-14 dage i mørke. Der sås man­ge kerner på samme træ; det giver chance for, at han- og hunplanter fin­des nær hinanden, så at de får gode bestøvningsforhold og dermed mange bær. Misteltenen kræver ingen særlig pasning og bliver indtil 1 m i diameter i løbet af 15-20 år.

 

Anvendelse: Mistelten sælges ved jule­tid, gerne fyldt med dekorative, hvide bær, til ophængping i stuerne. I haven er den en spændende plante at følge i frugttræerne, som den ikke skader. I Sydeuropa anvendes bærrene til frem­stilling af fuglelim.

 

Andre arter:

Viscum cruciferum har røde bær og vokser på oliven, mandel og ægte kastanje.

Arceuthobium oxycedri vokser på ene­bær i Sydeuropa; arten er kun få cm .høj, og bladene er reduceret til skæl.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (13 stemmer)
Siden er blevet set 3.741 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
388810-01-2016 17:45:58 Henrik Harboe
Mistelten er i færd med at brede sig i Danmark. Den kan ses langs motorvejene i Kbh-området. Fx ses to styk (den ene ret stor) i nogle høje træer ved afkørslen til Herlev Ringvej samt i et knapt så stort træ på Hillerødmotorvejen udadgående, lidt før Bagsværd afkørslen. De ses nemt her om vinteren. Det er IKKE fuglereder ;o) Mvh Henrik
118709-05-2015 21:33:45 Lise Christensen
Der findes også en ret stor i ved skolen i Reersnæs på Lolland
118809-05-2015 21:30:06 Lise Christensen
Der findes også en Mistelten Viscum på Lolland i Reersnæs .
118913-07-2011 20:47:29 Heidihellmers
jeg har lige opdaget en mistelten i mit gamle æbletræ i min Kolonihave i Herlev udenfor Kbhvn.Den er ca. En halv meter i omkreds!

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her