Logo

Morbær, sort - Morus nigra

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Morbær, sort - Morus nigra

Sort morbær kommer fra Vestasien, hvor træet bliver indtil 12 m højt.

Morbærtræet var i kultur allerede om­kring år 400 f.Kr. og blev af grækerne udbredt langs Middelhavets kyster. Herfra kom det til Nordeuropa i det 16. årh.

Sort morbær danner et tykt, lavstam­met træ med en dekorativ krone af knudrede grene. Bladene kan være bredt ægformede med hjerteformet grund og 8-12 cm lange; men de kan også være 3-5-lappede. De er mørke­grønne, ru på oversiden og med korte, ret stive hår på undersiden. Sort mor­bær er enbo med ca. lem lange, hængende hanrakler og lidt længere, men oprette hunrakler. Blomsterne er ubetydelige; blomstringen falder i maj. Frugterne modner i august-september; de er 2-3 cm lange, sortrøde og har en sødlig, noget krydret smag. Det en­kelte »bær« er sammensat af flere små stenfrugter; det er den opsvulmede, modne blomsterbund, der udgør den saftige del, som minder om et brom­bær. Den bør spises straks ved moden­hed og tåler ikke længere transport. Anvendes som dessert eller til marme­lade.

 

Sort morbær er et dekorativt træ med saftige, velsmagende stenfrugter (»morbær«). God til espalier på sydmur.

 

Vækstkrav: Sort morbær kræver vel­drænet jord og rigelig næring.

 

Formering: Formeringen foregår ved frø, aflæggere eller stiklinger; men den almindeligste formeringsmetode er podning på grundstammer af hvid morbær.

Anvendelse: Kan plantes som solitær­træ på en plæne, bedst i fuld sol og i læ for de fremherskende vinde. Espa­lieret op ad en sydmur vil træet hurtigt give frugt; men de kraftige årsskud er vanskelige at styre ved opbinding til espalieret. I et stort koldhus eller i vinterhave er morbær velegnet. Sort morbær kan vokse på friland i landets mildeste egne; på Bornholm findes nogle 200-300 år gamle træer, og der er målt en stammeomkreds ved jorden på ca. 2m. Træerne led svært under isvintrene i begyndelsen af 1940rne men har trivedes godt siden. Et berømt morbærtræ står i haven ved Det kgl. Bibliotek i København; det blev plan­tet på Christian IVs tid ved den gamle orlogshavn.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (43 stemmer)
Siden er blevet set 9.292 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1262823-04-2019 17:32:19 Lise Hansen
Jeg ville blive vældig glad, hvis en kunne fortælle noget om beskæring af Morbærtræ. Har købt Morus Nigra, men det bliver jo meget højt 8 - 10 m. Kan man holde det nede ved beskæring og i så tilfælde hvordan.? Det er meningen, at bærerne skal bruges, hvorfor det ville være rart at kunne nå dem. Det jeg har købt er godt 2 meter højt.
643925-07-2016 10:12:24
Spørgsmålet er hvor gammelt var dit morbærtræ da du plantede det? Mit er nu 8 år og ca 200 cm og det har nu 12 frugter Skønt!
519101-05-2016 12:15:03 camille
Jeg spurgte hvornår bærer det frugt ? Alder
510709-04-2016 19:05:10 Judith
Jeg kunne godt tænke mig at vide mere om beskæring af morbær træet.
267829-06-2013 22:02:10 Vivi Gedde
Jeg savner at læse, hvornår træet første gang giver frugt. Mit træ er plantet for tre år siden og 1,5 meter, men stadig uden frugt/ blomst.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her