Logo

Morbærfigen / Sykomor - Ficus sycomorus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Morbærfigen / Sykomor - Ficus sycomorus

Morbærfigen er hjemmehørende i Øst­afrika, men blev· allerede før 3000 f.Kr. indført til Ægypten, hvor den stadig har betydning som frugttræ. I det gam­le Ægypten blev træet desuden brugt til udvinding af lægemidler, til mu­miekister og træskærerarbejder; træet er flere gange omtalt i Bibelen.

I hjemlandet bliver det et indtil 15-16 m højt træ med en bred krone. Blade­ne er ru og kan minde noget om morbærblade. Alle de grønne dele af planten indeholder mælkesaft. Blom­sterne er samlet i små pæreformede blomsterstande, figner, idet den tykke blomsterbund er svulmet op omkring blomsterne. Fignerne er noget mindre end ægte figner, teglstensrøde og spise­lige, men ikke særlig velsmagende; de kaldes også æselfigner.

 

Pleje: Morbærfigen er velegnet som baljeplante og kan anbringes udendørs om sommeren, hvor den regelmæssigt vandes og tilføres næring. Om efter­året flyttes planten ind, f.eks. i en vinterhave; temperaturen må om vin­teren ikke komme under frysepunktet. Der tilføres ikke næring om vinteren, og vandtilførslen reguleres efter lys­mængde og temperatur. Jorden bør aldrig få lov at tørre helt ud.

 

Formering: Morbærfigen formeres ved 8-12 cm lange stiklinger, der tages om efteråret, når planten beskæres, og opbevares frostfrit i fugtigt sand vinte­ren over, hvorefter de i februar stikkes i 20-25°C varmt sand. Ved denne tem­peratur varer det ca. 5 uger, før stiklin­gerne har rod. Derefter pottes de i store potter med en kraftig, næringsrig jordblanding.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (10 stemmer)
Siden er blevet set 5.075 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
201203-10-2010 17:06:30 Jens
Lorte træ det er ikke ejnet til at stå ude

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her