Logo

Morbærfigen / Sykomor - Ficus sycomorus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Morbærfigen / Sykomor - Ficus sycomorus

Morbærfigen er hjemmehørende i Øst­afrika, men blev· allerede før 3000 f.Kr. indført til Ægypten, hvor den stadig har betydning som frugttræ. I det gam­le Ægypten blev træet desuden brugt til udvinding af lægemidler, til mu­miekister og træskærerarbejder; træet er flere gange omtalt i Bibelen.

I hjemlandet bliver det et indtil 15-16 m højt træ med en bred krone. Blade­ne er ru og kan minde noget om morbærblade. Alle de grønne dele af planten indeholder mælkesaft. Blom­sterne er samlet i små pæreformede blomsterstande, figner, idet den tykke blomsterbund er svulmet op omkring blomsterne. Fignerne er noget mindre end ægte figner, teglstensrøde og spise­lige, men ikke særlig velsmagende; de kaldes også æselfigner.

 

Pleje: Morbærfigen er velegnet som baljeplante og kan anbringes udendørs om sommeren, hvor den regelmæssigt vandes og tilføres næring. Om efter­året flyttes planten ind, f.eks. i en vinterhave; temperaturen må om vin­teren ikke komme under frysepunktet. Der tilføres ikke næring om vinteren, og vandtilførslen reguleres efter lys­mængde og temperatur. Jorden bør aldrig få lov at tørre helt ud.

 

Formering: Morbærfigen formeres ved 8-12 cm lange stiklinger, der tages om efteråret, når planten beskæres, og opbevares frostfrit i fugtigt sand vinte­ren over, hvorefter de i februar stikkes i 20-25°C varmt sand. Ved denne tem­peratur varer det ca. 5 uger, før stiklin­gerne har rod. Derefter pottes de i store potter med en kraftig, næringsrig jordblanding.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.428 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Belle Amour.Blev opdaget af miss Nancy Lindsay i en klosterhave i Normandiet, formo­dentlig en...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?


Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?

Foreslå nyt svar

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
201203-10-2010 17:06:30 Jens
Lorte træ det er ikke ejnet til at stå ude

Afstemning
Hvad har du i din have?


Foreslå nyt svar
Fortæl dine venner om os