Logo

Myrtekrukke - Pernettya mueronata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Myrtekrukke - Pernettya mueronata

Myrtekrukke har sit danske navn efter bladenes lighed med myrteblade og blomstens krukkeagtige form. Det bo­taniske navn er givet efter den franske opdagelsesrejsende Antoine-Joseph Pernetty (1716-1801).

Myrtekrukke er en lavt forgrenet, bred busk, der er hjemmehørende fra den chilenske provins Arauco sydpå til Kap Horn og i Argentina oven for skov­grænsen i Andesbjergene. Planterne breder sig vidt omkring ved hjælp af udløbere. De unge skud er røde med tiltrykte børstehår; bladene er kortstil­kede, 1-2 cm lange og svagt savtakke­de i randen. De virker stive og læder­agtige og er glinsende mørkegrønne på oversiden. Blomsterne udvikles i maj-juni; de sidder enkeltvis i stort antal i den øverste del af sidste års skud, men de er ikke særlig iøjnefal­dende eller dekorative. Det er deri­mod de 8-10 mm store, kugleformede bær, der modner i september og kan blive siddende på buskene vinteren over. Deres farve varierer fra hvid over rød til lilla; især buske med røde bær er foretrukket af planteskoler og haveejere. Da myrtekrukke er særbo, er det vigtigt at anskaffe sig både han­- og hunplanter for at få bestøvning og en rigelig frugtsætning.

 

Myrtekrukke med elegante, kuglerunde bær; andre typer har klart røde eller helt hvide bær.

 

Vækstkrav: I Sydamerika træffes myr­tekrukke ofte som bundplante i åben skov af Nothofagus, hvorfor man i haven også må sørge for let skygge til den. Jorden skal være næringsrig og af samme surhedsgrad som rododendron­jord. Planten er hårdfør i Danmark, men kan svides af den tidlige forårssol, hvis man ikke giver den let skygge ved hjælp af granris.

 

Myrtekrukke (Pernettya mucronara 'Bell's Seedling').

 

Pleje: Myrtekrukke formeres let ved deling af ældre planter om foråret, idet man afskærer rodslåede udløbere. Den kan desuden formeres ved stikning af halvt træagtige stængelstykker i urte­potter i højsommeren. Efter rodslag­ningen kan den udplantes i haven føl­gende forår. Endelig kan den formeres ved udsæd af frø efter frugtmodningen i eftersommeren. Planterne sætter pris på en let jorddækning (topdressing) sidst på sommeren med bladmuld, vis­ne blade og tørvejord; desuden må man huske dækning med granris mod den skarpe februarsol, så at de vinter­grønne blade ikke svides. Derudover kræver planten ingen pleje.

 

Anvendelse: En fin bundplante i sur­bundsbedet under og mellem rododen­dron og andre surbundsplanter.

 

Sorter: 'Alba' har hvide frugter med svagt rosa skær. 'Bell's Seedling' har hanblomster og hunblomster på sam­me plante; bærrene er store og mørkt karminrøde. 'Coccinea' har kraftigt røde frugter; 'Lilicina' har ret små, lillarøde frugter; 'Purpurea' har pur­purviolette bær, og 'Rosea' har store, sart rosafarvede bær.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (32 stemmer)
Siden er blevet set 7.514 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
241524-01-2015 12:22:17 judy wernebo
Har ledt efter oplysninger om myrtekrukke.Tusind tak.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her