Logo

Nåletræer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Nåletræer

Almindelig lærk (Larix decidua) er smukkest, når den står frit på en plæne.

Nåletræer er stedsegrønne eller løvfæl­dende vedplanter, der hører til de nøgenfrøede (Gymnospermae), hvis frøanlæg sidder på åbne frugtblade. Han- og hunblomster er adskilte. Hanblomsterne danner en mængde pollen, der med vinden føres til hun­blomsterne, hvor de via en slimdråbe opfanges på ægmunden. Bladene er som regel læderagtige og nåle- eller skælformede (se i øvrigt artiklen Blad). De stedsegrønne nåletræer bevarer bladene i en kortere eller længere årrække; f.eks. beholder gran sine nåle i indtil 5 år på grenene, medens fyr aldrig har mere end 2 år gamle nåle på grenene. I modsætning til vedplanterne blandt de tokimbladede har nåletræerne ingen kar i veddet (se artiklen Led­ningsstrenge). Veddet er værdifuldt og udnyttes på mange måder, f.eks. til bygnings tømmer, telefonpæle og træ­masse, og barken anvendes bl.a. ved garvningsprocesser.

 

Atlas-ceder (Cedrus atlantica) er et pladskrævende nåletræ til lune haver.

 

Stedsegrønne nåletræer giver hygge i haven sommer og vinter - men overdriv ikke anvendelsen. Der må også være plads til blomsterne.

 

Blågran (Picea pungens glauca).

 

Mange nåletræer plantes som lætræer; især omkring vindomsuste marker med let jord spil­ler de stadig en vigtig rolle. Som pryd­træer i haver og parker er mange arter og former uundværlige. Følgende slæg­ter er omtalt i artikler under deres respektive danske navne:

Stedsegrønne nåletræer:

Abetræ (Araucaria), Blommetaks (Cephalotaxus), Calocedrus, Ceder (Ce­drus), Cunninghamia, Cypres (Cupres­sus), Douglasgran (Pseudotsuga), Dværgcypres (Chamaecyparis), Ene (Juniperus), Fyr (Pinus), Gran (Picea), Hemlock (Tsuga), Hønsebenstræ (Thujopsis), Parasoltræ (Sciadopitys), Rødtræ (Sequoia), Taks (Taxus), Thu­ja og Ædelgran (Abies).

 

'Kinesisk ene (Juniperus chinensis , 'Pfitzeriana').

 

Løvfældende nåletræer:

Guldlærk (Pseudolarix), Lærk (Larix), Sumpcypres (Taxodium), Tempeltræ (Gingko) og Vandgran (Metasequoia).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (9 stemmer)
Siden er blevet set 8.203 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?



Effektiv reklame - klik her