Logo

Olearia - Olearia haastii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Olearia - Olearia haastii

De fleste medlemmer af kurvblomstfa­milien er urteagtige; men Olearia er træagtig. Den findes i stort tal med mange arter i New Zealand; men i Europa ses den sjældent og da fortrins­vis som artskrydsningen Olearia haastii, et resultat af en krydsning mellem Olearia avicenniifolia og Olea­ria moschata. Vignetten viser arten Ole­aria gunniana.

Olearia haastii er en opret, ca. 100 cm høj, stedsegrøn busk. Grenene og un­dersiden af bladene er hvidfiltede. Bla­dene er tykke, læderagtige, 1,5-4 cm store, mørkegrønne og ægformede. Blomsterne, der fremkommer i juli­-august, er hvide, velduftende og sam­let i 5-7 cm store blomsterstande. De afblomstrede blomsterstande bruges til buketter af tørrede blomster.

 

En af de mange arter af Olearia, som findes på New Zealand: Olearia macrodonta.

 

Pleje: Olearia beskæres tidligt om for­året for at få en mere forgrenet vækst. Planten stiller ikke særlige krav til dyrkningssubstratet, der dog helst skal være kalkholdigt. Den er velegnet til at stå udendørs i sommerhalvåret, blot den får en solrig og varm placering. Der vandes og gødes jævnlig om som­meren, mens der om vinteren vandes noget sjældnere og slet ikke tilføres næring. Om vinteren holdes temperaturen så lavt som muligt uden at synke under 0°c. Den bedste overvintring sker i koldhus eller vinterhave.

 

Formering: Olearia formeres ved stik­linger, der skæres og stikkes om efter­året. Rodslagningen er meget lang­som; først det følgende forår er der til­strækkelig rod til, at planten kan pottes.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.756 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
645901-08-2016 08:33:55 Herman Frisk
Særdeles flot bladplante, som altid vækker opsigt i haven. Nem at dyrke, men kræver god plads.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her