Logo

Olieplante - Ricinus communis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Olieplante - Ricinus communis

Ricinus betyder en slags tæge eller lus; planten har fået navnet, fordi frøene minder om disse dyr. Olieplanten stammer fra tropisk Afrika, hvor planten er en kraftig busk.

Middelhavslandene, hvor den findes forvildet flere steder, udvikles den til en mandshøj busk, og her i landet, hvor den dyrkes som enårig udplant­ningsplante, bliver den 1-3 m høj. Væksten er kraftig, bladene store, stjernenervede, dybt indskårne og rød­ligt anløbne. Blomsterne er særkønne­de og samlet i store toppe; både han­og hunblomster har et uanseligt, grønt bloster. øverst i blomsterstanden sid­der hanblomsterne, der før udspring er kugleformede og som udsprungne har overordentlig mange grenede, gule støvdragere. Hunblomsterne har tre todelte, røde grifler og ar samt en blødpigget frugtknude. Frugten har tre billelignende frø, hvis skal er brunt marmoreret med et hvidligt vedhæng i den ene ende. Frøene er olieholdige og indeholder giftstoffet ricin, som er gif­tigere end cyankalium; de spredes af myrer, der æder vedhænget.

 

Frugtstand med endnu umodne frugter.

 

Olieplanten dyrkes i troperne for de olieholdige frøs skyld.

 

De stikkende frugter hos olieplanten (Ricinus communis). Af frøene udvindes ricinusolie (amerikansk olie).

 

Af de afskallede frø udvindes ricinus­olie, også kaldt amerikansk olie, et navn, der oprindelig betegnede olien fra frø af en nærstående slægt fra tropisk Amerika. Ricinusolie er først og fremmest kendt som et virksomt afføringsmiddel, men anvendes også til andre formål, f.eks. som smøreolie.

 

Pleje: Planten formeres ved frø, der spirer hurtigt. Det sås i varmhus i april-maj, småplanterne omplantes, og temperaturen sænkes gradvis, indtil udplantningen finder sted i begyndel­sen af juni. Jorden bør være dybmuldet og næringsrig, og der vandes og gødes efter behov i løbet af sæsonen.

 

Anvendelse: Olieplanten dyrkes her i landet som bladplante.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (50 stemmer)
Siden er blevet set 12.914 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1267711-06-2019 08:55:24 Brian N
En yderst smuk og flot plante. Ærgerligt at fræene er så giftige, at man næste ikke tør plante den med børn i haven. Jeg har læst at olieplantens olie bruges til håret og huden for forskellige hudlidelser og castorolie.dk skriver tilmed at den kan bruges mod akne og til at fugte huden. Kan disse frø der udvindes amerikansk olie af godt klare frost og hvad med selve ricunus communis planten ift en kold vinter. Bør planten stå et sted hvor den er mindre udsat fx op af en husmur?
1077217-01-2017 23:12:41 Henning Larsen
Når olien fra planten sælges under navnet RICINUS OLIE, er der så nogen forskel på den og så AMERIKANSK OLIE?
514118-04-2016 14:58:57
Jeg opbevarede mine frø i øst vindue i kapslerne lagde dem i vand efter de var taget ud af kapslerne i Ca 3 døgn og kommer fint
514018-04-2016 14:56:52
257014-09-2014 20:09:02 grete Raabr
Hvornår plukker jeg frø af mine olieplante og hvor opbevarer jeg dem har hørt at de skal i køleskabet M.V.H. G.RAABE
257106-07-2014 10:12:15 Bjarne Pedersen
Vi har overvintret en mindre olieplante fra 2013. Nu primo Juli '14 er 1,5 m og har rigtig mange klaser af frugter. Kan nogen fortælle os, hvordan vi skal opbevare frøene for bedst muligt at sikre modningen?
257212-10-2011 14:14:30 birgit pedersen
hvem er disse frø giftige for menesker eller dyr.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her