Logo

Sølvblad - Elaeagnus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sølvblad - Elaeagnus

Slægten består af små træer eller buske med udelte, helrandede blade, der li­gesom de unge skud og kviste er be­klædt med et sølvglinsende overtræk af flercellede, skjoldformede, eventuelt stjerneformede hår.

Blomsterne er ganske uanselige. De er regelmæssige og omkringsædige, men mangler egentlig krone, og de frem­kommer på planterne i slutningen af maj og holder sig til begyndelsen af juni. De har en fin duft. Støvvejen er envejet og enfrugtet. Den nederste del af hunblomstens rørformede blomster­bund bliver efter afblomstringen sid­dende tilbage og udvikler sig til en bærlignende frugt.

 

Sølvblad (Elaeagnus angustifolia) er et lille træ med elegante, sølvhårede blade. Om efteråret har det gule frugter.

 

Vækstkrav: Sølvblad er meget hårdfør og særdeles nøjsom. Helst vokser den på en let, sandet og ikke for våd jordbund, og den tåler megen vind, men vil så til gengæld i vækst blive formet herefter. Smukkest udvikler den sig solitært, hvor den udplantes i nogenlunde læ og gerne i fuld sol. Den tåler havgus og en del salt i jorden og anvendes derfor af og til langs veje, hvor der saltes om vinteren.

 

Pleje: Formering foregår ved frøudsæd om foråret. I løbet af et par år på bed er småplanterne store nok til at ud­plantes i haven, og herefter er egentlig pleje stort set overflødig. På udsatte

steder kan formmæssige beskæringer være gavnlige, men er ikke nødvendi­ge.

 

Anvendelse: Velegnet til plantning på strandgrunde og andre fritidshaver på sandjord, desuden til læplantning ved motorveje og parkeringspladser.

 

Arter:

Elaeagnus angustifolia er en stor busk eller et flerstammet lille. træ, der opnår en højde på en halv snes m, men kun hvor det står på en ikke­ vindudsat plads. Behåringen på de un­ge skud og blade er karakteri­stisk sølvagtig. Bladene er linje- til lancetformede og 5--8 cm lange; de udvikles på forskellige tidspunkter, alt efter vækstforholdene. Blomsterne er uanselige og fremkommer i slutningen af maj. Frugten er en gul, bærlignende falsk frugt.

 

Elaeagnus commutata er en kraftig busk med en tendens til at danne underjordiske udløbere. Den adskilles bedst fra den ovennævnte art ved sine brunlige skud, der mangler den ellers så karakteristiske sølvagtige belæg­ning; den bliver heller ikke så kraftig i højden eller bredden. Bladene er bredt lancetformede og sølvagtige på begge sider. Blomsterne er uanselige og er yderligere camoufleret af den sølvfar­vede yderside. Frugten er en grå, bær­lignende frugt.

 

Elaeagnus multiflora er en lille busk med brunlige grene. Bladene er ellipti­ske, sølvfarvede og senere glatte på oversiden, mens undersiden bevarer det sølvglinsende udseende. Blomster­ne er ret uanselige, men med en gullig nuance; de er fremme fra slutningen af maj til midten af juni og er særdeles vellugtende. Frugterne er ret store, gullige og spiselige.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 8.182 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her