Logo

Sølvgran - Abies procera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sølvgran - Abies procera

Navnet sølvgran hentyder til de sølvgrå nåle, og det botaniske artsnavn procera = højtvoksende. Træet er mere kendt under det tidligere navn Abies nobilis (nobilis = ædel), som endda benyttes som »dansk« navn på planten (nobilis­gran). Den er leverandør af de populæ­re, holdbare, flade grene, der benyttes til juledekoration.

Træet hører hjemme i staterne Wash­ington og Oregon, hvor det kan blive 90 m højt. Så kraftig en udvikling ser man dog sjældent herhjemme; men sølvgran er alt for stor og kraftig til mindre haver og bør kun plantes i skove og store parker. Træet har en smalt kegleformet eller søjleformet krone, ofte med en flad top, især hvor topskuddet dør bort på en udsat vokse­plads. Nålene er flade og opadrettede, grågrønne med to rækker grå spalteåb­ninger på oversiden og to gråhvide striber på undersiden, som tilsammen giver nålene deres sølvgrå farve. Kog­lerne kan blive indtil 25 cm lange; de er purpurbrune, men virker bleggrønne. da de er dækket af grønne, tilbagebø­jede dækskæl. På de kraftige grene sidder koglerne opret; men på svagere skud er de tilbøjelige til at tippe over.

 

Sølvgran (Abies procera) er bedst kendt under sit gamle navn nobilisgran. Det bliver et meget stort træ, som ikke egner sig til privathaver.

 

Vækstkrav: Sølvgran kræver som de øvrige ædelgran en ret næringsrig, ger­ne sandmuldet jord, der er veldrænet; den trives i både sol og halvskygge.

 

Pleje: Sølvgran formeres ved frø, og væksten er i begyndelsen ret langsom. Senere kan træet dog få en årlig til­vækst på ca. 75 cm.

 

Anvendelse: Med sin kraftige vækst er sølvgran et udpræget skovtræ, der i stor udstrækning plantes i pyntegrønt­plantager, hvor man med få års mel­lemrum kan afskære grene til jule­grønt. Træernes form bliver absolut ikke smukkere af beskæring, og denne anvendelse frarådes derfor i private haver. Flere steder i vore skove kan man se statelige eksemplarer af sølv­gran, bl.a. i Linå Vesterskov, i Silke­borg Vesterskov, i den jyske skovhave ved Skørping og på Langesø skovdi­strikt på Fyn. Her er træerne over 30 m høje. Se også artiklen Ædelgran.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (12 stemmer)
Siden er blevet set 4.656 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her