Logo

Skruepalme - Pandanus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skruepalme - Pandanus

Skruepalme hører ikke til palmefamili­en, men omfatter stedsegrønne buske fra troperne og subtroperne. Enkelte arter dyrkes i stue eller vinterhave.

 

Pleje: Skruepalme kræver en varm og fugtig atmosfære og en lys placering uden direkte sol. Jævnlige overbrus­ninger har en gunstig virkning på plan­ternes holdbarhed. Som hovedregel gælder, at vandingsvandet skal være kuldslået; meget koldt vand kan give rødderne et så stort chok, at planten kan lide skade ved det. De tornede arter bør placeres, så at man ikke kommer til at stikke sig på dem. I vækstperioden skal planterne foruden vand tilføres næring med jævne mel­lemrum; om vinteren, hvor tempera­turen ikke må komme under 16°C, tilføres der noget mindre vand og slet ingen næring. Som jordblanding kan bruges en almindelig standardjord med spagnum, eventuelt enhedsjord.

 

Skruepalme (Pandanus sanderi) er en fro­dig stedsegrøn busk til aulaer og vinterha­ver.

 

Formering: De unge skud, som dannes ved grunden af den gamle plante og i bladhjørnerne, kan forsigtigt fjernes og pottes i nye potter. For at forkorte rodslagningsperioden bør temperatu­ren i stikkejorden holdes på ca. 25°C.

 

Arter:

Pandanus sanderi fra Sydøstasi­en har forholdsvis smalle blade med gule længdestriber og finttornet rand.

Pandanus utilis fra Madagascar er i naturen et træ, men bliver i kultur kort og grenet. Bladene er tydeligt skrue­stillede og 40-150 cm lange; de ældre blade er tilbagebøjede. Bladene er blågrønne og besat med rødbrune tor­ne langs bladranden.

Pandanus veitchii fra Stillehavsøerne er en af de bedst egnede arter til stue og vinterhave. Bladene er linjeforme­de med fine torne langs bladranden, mørkegrønne og forsynet med hvide længdestriber; de sidder tæt samlede.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (7 stemmer)
Siden er blevet set 4.379 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
270701-07-2012 09:56:54 Sara
Duftende skruepalme - Pandanus amaryllifolius Kunne købes som krydderurt i butikkerne i 2010, men er nu udgået, den kom fra Stendemoses gartneri. Er der nogen, som ved, hvor man kan få den?

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her