Logo

Skyrækker - Ailanthus altissima

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skyrækker - Ailanthus altissima

Skyrækker er på listen over invasive arter og må ikke udsættes i Danmark


Skyrækker er et hurtigtvoksende træ med let kendelige, uligefinnede blade. Disse kan i visse tilfælde blive omkring en m lange og have indtil 25 småblade. De lugter ubehageligt og kendes yder­ligere på, at de inderste småblade nær basis har en stor tand med en kirtel. Blomsterne er ret små, regelmæssige og sidder samlet i 10-20 cm lange toppe. Frugterne er vingede spalte­frugter, som spredes ved vindens hjælp.

 

Skyrækker - Ailanthus altissima

Skyrækker (Ailanrhus alrissima) er et smukt træ med uligefinnede, store blade. Træets lette krone giver kun en svag skygge og tillader dermed næsten al vegetation under sig.

 

Vækstkrav: Skyrækker udplantes bedst på det blivende voksested som ret lille.

Det foretrækker en veldrænet, næringsrig jord med svagt sur reaktion.

Det er fortrinligt som bytræ, idet det er robust over for udstødningsos, røg m.m.

 

Pleje: Normalt. formeres skyrækker bedst og hurtigst ved rodstiklinger (se denne artikel), idet det ofte er vanske­ligt at fremskaffe spiringsdygtigt frø. Rodstiklingerne udplantes på et lunt, ikke-vandlidende sted og er færdige til udplantning i løbet af 2-3 år. Beskæ­ring og udtynding skal kun finde sted, hvor en egentlig formgivning af træets krone er ønskelig eller nødvendig.

 

Anvendelse: I løbet af en årrække bliver skyrækker, som navnet siger, et stort og højt træ, uegnet i parker og store haver - Skyrækker er på listen over invasive arter og må ikke udsættes i Danmark


Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 4.247 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1275029-08-2019 09:11:56 Morten Jensen
Skyrækker har giftig plantesaft, som kan forårsage allergi og alvorlig betændelse ved hudkontakt. Bladene har en kraftig duft af peanutbutter, så det kan være fristende at plukke løvet - men det skal man undgå.
648013-08-2016 09:35:07 John Dysted
hej. har et eksemplar der sidste år stod på min terresse hvor den kom fra ved jeg ikke, jeg talte med gartner om og fadt ud det var en skyrækker,den er blevet til nyt sted og nu er bladene omkring 90 cm lange.
343517-10-2012 19:53:41 A C Dam
Træet er blevet en invasiv art i UK, og bør ikke plantes.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?