Logo

Sommerfuglebusk - Buddleja

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Sommerfuglebusk - Buddleja

Slægten omfatter 100-125 arter, hvoraf langt de fleste er hjemmehørende i det sydlige Amerika, Asien og Afrika. Det er oftest træagtige buske med modsatte blade, beklædt med stjerne- og kirtel­hår. Blomsterne fremkommer i en langstrakt, smal top i spidsen af de nye skud; de er firtallige med klokkefor­met, firlappet bæger og rørformet, fladkravet krone. Frugten er en to­klappet kapsel.

Vækstkrav: Planten er i Danmark ikke fuldt hårdfør, idet mange af de nye skud ikke når at modne i løbet af sommeren og derfor ofte fryser tilbage i frostperioder. Den trives bedst på en varm, næringsrig vokseplads i fuld sol, men holder til gengæld ikke af en tør bund.

 

Arter: Småbladet buddleja (Buddleja alternifolia) er af vækstform spinklere end de fleste andre dyrkede arter. Bladene er ret små, 3-4 cm lange og oftest kun ½ cm brede. De violette blomster sidder i 2-3 cm lange stande, der fremkommer sidst i juni. Den kræver en del plads, idet den med sin kun 1,5-2 m i højden opnår en bredde på omkring det dobbelte. Småbladet buddleja er en god solitærplante på beskyttede steder.

 

Småbladet buddleja (Buddleja alternifolia) udvikler sig smukkest med sin spinkle vækst og struktur, hvis den plantes solitært. De lysviolette blomster fremkommer på de fjorgamle skud i midten af juni måned, men blomstringen vil her i landet ofte være begrænset på grund af for få solskinstimer.

 

Sommerfuglebusk (Buddleja davidii) har en kraftigere vækst med en højde

på 3-3,5 m. Skuddene er svagt kantede med 7-12 cm lange, spredte blade. Væksten er delvis overhængende, re­gelmæssig og pladskrævende. Blom­sterne sidder samlet i 3~0 cm lange stande for enden af årsskuddene. Den kræver næsten årlig tilbageskæring af hensyn til blomstring og vækst, men udvikler sig smukkest, hvis kun de tilbagefrosne eller beskadigede skud fjernes.

 

Sommerfuglebusk (Buddleja davidii) har fået sit danske navn på grund af sin store tiltrækningskraft på dagsommerfugle i blomstringsperioden, hvor adskillige arter af denne store insektgruppe ivrigt opsøger blomsterne.

 

Buddleja davidii 'Ile de Fran­ce' har mørkviolette blomster med blomstring i juni-juli. Væksten er som artens i øvrigt; men den værdsætter vinterdækning med granris eller lig­nende.

Buddleja davidii 'Royal Red' har 40-50 cm lange blomsterstande i juni-juli; farven er purpurrød.

Buddleja davidii 'White Bouquet' har blomsterstande på 40-50 cm's længde. Den bliver særlig smuk, når den plan­tes enligt med en stedsegrøn bund­plantning som kontrast til de hvide blomster.

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Facebook
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (21 stemmer)
Siden er blevet set 7.759 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1091603-03-2017 09:57:01 Monica Pultz
Hvor langt ned skal den beskæres, busken er allerede nu 2 marts begyndt at skyde med nye grene på de gamle. Tak for en god side. 😀😀😀😀
304716-04-2015 10:22:34 Evy Gisselmann Spanner
Jeg mangler noget om beskæring af sommerfuglebusk. Har ladet mig fortælle at den skal skæres den til ca 20 cm på dronningens fødselsdag og det er i dag. Nu er jeg i tvivl da der venter nogle nætter hvor temperaturen kommer ned på 0. Er det bedre at vente? Den er 5 måske 6 år gammel og blomstre flittigt. Jeg har ikke klippet den ned, men klippet alle visne blomster af løbende.
304823-03-2015 09:32:20 a.broberg
jeg vil gerne beskære min sommerfuglebusk. Jeg savner dette punkt på hjemmesiden. Hilsen
304902-03-2014 11:12:32 Karen Clausen
Min sommerfuglebusk er nok 3 år. Kan den omplantes her i foråret?

Venlig hilsen
Karen

Afstemning
Hvad har du i din have?