Logo

Troldnød - Hamamelis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Troldnød - Hamamelis

Formering: Frugterne hos troldnød er kapsler, som ved modenhed åbner sig med et knald og slynger frøene langt bort; denne egenskab og bladenes lighed med has­selblade har givet planten dens danske navn. Ydermere blomstrer buskene som ved et trylleslag på milde dage midt i vintertiden, og de krøllede kronblade ruller sig ud og sammen, afhængigt af temperaturen. De fleste arter af troldnød hører hjemme i øst­asien, en enkelt i Nordamerika; de er 1-5 m høje buske eller småtræer med oprette eller udspærrede hovedgrene, så at kronen får en omvendt kegleform eller vaseform.

Bladene er ægformede, 5-15 cm lange, hårede på undersiden og med takket bladrand. Løvspringet finder sted i maj efter afblomstringen, og løvfaldet fore­går sent, i oktober-november, efter en længere periode med gul eller orange høstkolorit. Blomsterne er samlet i småklynger i bladhjørnerne; de har 4 små ægformede, grønne bægerblade, som bliver siddende tilbage, længe ef­ter at kronbladene er faldet af. Kron­bladene er meget smalle, linjeforme­de, indtil 2 cm lange og stærkt krølle­de; blomsterfarven er gul, orange eller rød. Hos amerikansk troldnød sker blomstringen i oktober-november, hos de østasiatiske arter fra januar til april, afhængigt af art og temperatur. Skulle blomstringen starte i en mild periode i januar, tager blomsterne ingen skade af efterfølgende frostperioder; de har en fin, diskret duft. Frugterne er tørre kapsler.

 

Løvet hos troldnød (Hamamelis mollis) minder om hasselblade. Her blomstrer busken på ny efter løvspring.

 

Vækstkrav: Troldnød trives lige godt i sol og halvskygge, uden at det går ud over blomstringen. Den er fuldstændig hårdfør, men tåler ikke blæst og træk. Jorden skal gerne være let fugtig, san­det og veldrænet; men i reglen kan planterne trives i enhver almindelig havejord. Topdressing med visne bla­de eller kompost er gavnlig.

 

Troldnød (Hamamelis mollis) blomstrer midt om vinteren. Blomsterne ruller sig sammen i frostvejr, men folder sig ud på ny i milde perioder.

 

Pleje: Arterne af trold nød kan forme­res ved frø; men afkommet får oftest et uensartet udseende. I planteskolerne podes sorterne på grundstammer af amerikansk troldnød (Hamamelis vir­giniana). Troldnød kræver ingen særlig pleje; men ældre buske kan med mel­lemrum udtyndes. De afskårne grene kan tages ind i stuen og i løbet af få dage drives i blomst.

 

Anvendelse: Troldnød er en ideel ha­vebusk til både små og store haver. Den gør sig bedst som solitærplante, som kan beskues fra alle sider. Som andre vinterblomstrende bør den plan­tes nær husets vinduer, så at man daglig kan nyde synet også inde fra stuerne. Den kan plantes frit på græs­plænen, ved terrassen eller i atriumgår­den. Planten vokser kun langsomt, men blomstrer til gengæld allerede i en ung alder.

 

Arter:

Hamamelis intermedia er en krydsning mellem Hamamelis mollis og Hamamelis japonica. Den har en opret, bred og åben vækst. Kronblade­ne er guldgule og kun krøllede i spid­sen. Blomstring fra januar til april.

Sorten 'Nina' har store, mørkegule blomster, samlet i store stande, og er måske den mest blomsterrige af de dyrkede troldnød.

Sorten 'Ruby Glow' har mørkerøde blomster med svagt gullig rand.

 

Hamamelis japonica fra Japan er en bred busk med oprette eller svagt ud­bredte grene. Den blomstrer fra januar til april med gullige eller rødlige blom­ster. Af denne art findes flere variete­ter: Hamamelis japonica var. arborea er nærmest et træ med kun en stamme fra basis og med åben forgrening; dens bægerblade er rødlige indvendig, og kronbladene er mørkegule. Hamame­lis japonica var. flavo-purpurascens har røde blomster og er formentlig en af forældrene til sorten

 

Hamamelis inter­media 'Ruby Glow'. Hamamelis japo­nica var. zuccariniana har opret vækst og citrongule kronblade; den er den senest blomstrende type, idet blom­stringen først starter i marts og fortsæt­ter til hen i maj.

 

Hamamelis mollis fra Central kina kan i sit hjemland blive et træ på 10 m, mens den her i landet sjældent bliver over 4 m høj. Kronen er omvendt pyramideformet. Kronbladene er glat­te og ikke krøllede som hos de øvrige arter; farven" er guldgul, ofte rødlig ved basis. Dette er nok den smukkeste troldnød med de største blomster; men den er lidt mere sart end japansk troldnød. Sorten 'Pallida' har meget elegante, lysegule blomster. Dyrkes endnu kun sjældent i Danmark.

 

Hamamelis virginiana fra det østlige Nordamerika har en kraftig vækst, som kan minde en del om hasselbuskens. Løvet har en fin, gul høstfarve i okto­ber-november. Blomstringstiden er ef­teråret, kort før løvfald, så at de i øvrigt ret små blomster næsten helt skjules af løvet; blomsterfarven er ly­segul. Arten plantes ikke meget i haver og parker, men anvendes mest som grundstamme til podning af de fleste af de tidligere nævnte sorter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (20 stemmer)
Siden er blevet set 10.622 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1104321-04-2017 09:27:30 Alice Hammerum
Haves viburnum fragans, dronningebusk og Hamamelis mollis Pris ?

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her