Logo

Trompetkrone - Catalpa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Trompetkrone - Catalpa

En enkelt art af trompetkrone stam­mer fra Kina, de øvrige fra det sydlige USA, hvorfra de har medbragt det botaniske slægtsnavn Catalpa, der stammer fra det indianske navn kut­hulpa. Trompetkrone er smukke træer med kuppelformet krone og meget store, hjerteformede blade. I blom­stringstiden kan hele træet være næsten dækket af de mange endestillede blom­stertoppe af store, flerfarvede, trom­petformede blomster. Inde i den to læ­bede krone findes to sterile og to fertile støvdragere; kronlapperne er krusede eller bølgede. Kapselfrugterne er lan­ge, linje- eller rørformede og bliver siddende på træet det meste af vinte­ren; de kaldes »virginske cigarer«.

 

Trompetkrone (Caralpa) er et lille træ, hvis krone kan være helt dækket af hvide blom­ster med prikker og striber i mange farver.

 

Vækstkrav: Trompetkrone er hårdfør her i landet, blot man ikke vælger »frosthuller« som plantested, altså arealer med sen nattefrost om foråret og tidlig frost om efteråret. De unge plan­ter er noget følsomme og bør vinter­dækkes med granris eller tør halm i de første vintre. Jorden skal være næ­ringsrig, dybmuldet og veldrænet, og planten skal stå i læ og fuld sol.

 

Pleje: Trompetkrone formeres lettest ved frøudsæd i koldbænk om foråret. Formering kan også foregå ved rod­stiklinger, som tages fra ældre træer og overvintres frostfrit i sandblandet jord i kasser. Fra naturens hånd har trompetkrone en så smuk kroneform, at det vil være urimeligt at foretage beskæring eller udtynding.

 

Anvendelse: Man har mest glæde af træet som fritstående, hvor man fra alle sider kan beundre kronens form, det yppige løvhang, den overdådige blomsterrigdom og de spændende, tør­re frugtkapsler. Trompetkrone kan an­befales til både mindre og større haver; desuden er den et værdifuldt træ i parker og anlæg.

 

Arter:

 

Trompetkrone (Catalpa bignonioides) er et lavstammet træ med hvælvet krone og elegante, hjerteformede blade.

Catalpa bignonioides fra USA har en kort stamme med lysebrun, markeret bark. Bladene er ovale eller hjerteformede og afgiver ved gnidning en ubehagelig lugt. Blomsterne er sam­let i 20 cm lange toppe; den enkelte trompetblomst er 4-5 cm lang, hvid med to gule striber og rødbrune pletter på underlæberne. Frugtkapslerne kan opnå en længde på 35 cm.

 

Catalpa erubescens er en krydsning mellem bignonioides og ovala. Væk­sten minder om opbygningen hos Ca­lalpa ovata, mens blomsterne nærmest er en mindre udgave af Catalpa bigno­nioides. Denne hybrid er særlig blorn­stringsvillig, og når planten har nået en vis alder, sætter den en stor mængde blomster.

 

Catalpa ovata fra Kina har en bred krone. Bladene er bredt hjerteformede med 2-5 lapper. Blomsterstandene er pyramideformede med gullighvide blomster, som indvendig har orange­gule striber og mørkviolette pletter.

 

Catalpa speciosa fra det vestlige USA danner en opret, næsten pyramidefor­met krone med den smukkeste vækst­form hos alle de kendte arter. Barken er rødbrun og opdelt i stærkt markere­de felter. Bladene er tilspidsede, ovale eller hjerteformede. Enkeltblomsterne er ret store, men blomsterstandene ret små; kronen er hvid med to gule stri­ber i svælget og spredte, purpurfarvede pletter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (33 stemmer)
Siden er blevet set 15.076 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
653808-09-2016 08:03:14 Kirsten
Hvilken plante centrer forhandler Campsis
166311-10-2014 17:05:07 ulrik
Vi har en ca.15 år gammel trompetkrone, og vil gerne beskære denne da det står i en alm. villahave og efterhånden er ca. 8 meter højt og med en stor krone. Nye skud fra i år er vokset 1½ til 2 meter Hvorledes og hvornår skal dette foretages?
166426-08-2014 18:39:34 rene drahmann
jeg har fået lovning på et rod skud , hvordan skal den flyttes og hvordan skal jorden være mvh hilsen rene
166508-04-2014 08:57:02 Knivholt Hovedgård, Frederikshavn
Vi har to træer stående på Knivholt Hovedgaard, Frederikshavn. De skaber stor opmærksomhed hos vores mange besøgende vi har hvert år på herregården. Alle er velkomne til at komme forbi og se disse smukke træer.
166627-03-2012 16:52:51 vibeke
Foruden ovennævnte kan nævnes Catalpa fargesii - kan næppe fås i Danmark, men kan bl.a. købes i Holland
166714-08-2010 16:48:12 Peter Jørgensen
Et træ med nogle utrolige smukke blomster, jeg har nu haft træet i 5 år og det er ca. 4 meter højt ( fik det som 2.5 meter) så det vokser godt.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her