Logo

Ris - Oryza sativa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ris - Oryza sativa

Ris er et enårigt, tueformet græs med flere aksbærende strå. Kernerne har i årtusinder været hovednæringsmidlet for befolkningerne i Sydøstasien, hvor­fra planten er blevet udbredt til alle tropiske og subtropiske egne, bare der er fugtigt nok.

 

Ris - Oryza sativa

Sumpris dyrkes på overrislede marker i troperne.

 

Der er to typer ris, sumpris, som dyrkes, hvor der kan overrisles, og oplandsris, som dyrkes på det tørre land i regntiden. Hvor overrisling er mulig, kan der ofte hø­stes tre afgrøder på et år.

Stråene er meget stive og kan tåle de stærke tropiske regnskyl, hvilket andre kornsorter som f.eks. hvede ikke kan. Sumpris sås på bede, som oversvøm­mes under spiringen; når marken står under ca. 15 cm vand, plantes risen ud. Der skal være lidt bevægelse i vandet, da risen ellers ikke får ilt nok til rødderne. Ved modningstid tørlægges marken, så at kornet kan høstes.

 

Ris - Oryza sativa

I østens bjergegne dyrkes ris ofte på impo­nerende terrasser, opbygget af bønderne gennem mange århundreder.

 

Op­landsris sås i begyndelsen af regntiden med maskine, og høsten sker også maskinelt. Den giver som regel kun en afgrøde om året.

Frøene omsluttes tæt af de to inderste avner, som ikke kan skilles fra frøskal­len; men det er nødvendigt at fjerne dem, da de ikke kan spises. Poleres frøet, får man risengryn, som er helt hvide, men til gengæld kun indeholder stivelse. Vigtige næringsstoffer som B-­vitamin og nogle æggehvidestoffer går tabt ved poleringen, da disse stoffer kun findes lige under frøskallen. Nu kan risene poleres, så at de vigtige næringsstoffer bevares; men risene bli­ver da brune. Rismel indeholder så lidt protein, at melet ikke kan bruges til bagning; det bruges til stivelse og pud­der. Halmen er meget hård og rig på kisel og anvendes til fremstilling af papir, især cigaretpapir og papir til finere bogtryk.

 

Vækstkrav: Risen kan hos os dyrkes i koldhus; men ønsker man at høste sæden, må man ty til varmhus. Da ris har vindbestøvning, er det svært at få blomsterne bestøvet i hus.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (41 stemmer)
Siden er blevet set 11.219 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her