Logo

Rapgræs - Poa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rapgræs - Poa

Rapgræs er en- eller flerårige topgræs­ser med flerblomstrede småaks. Når frøkornene er ved at modne, løsnes de fra hinanden ved, at småaksenes mid­terakse går i stykker. Et lille stykke af midteraksen bliver siddende på hvert korn, som let kommer til at hænge fast i pelsen på forbipasserende dyr, der derved er med til at sprede frøene.

 

 

Vækstkrav: Rapgræs trives på næsten enhver jordtype, men dog bedst på en porøs sandmuld. Mange arter trives i fuld sol, andre bedre i halvskygge eller skygge.

 

Anvendelse: Flere typer af rapgræs indgår i en række plænegræsblandin­ger, mens andre kan bruges som pryd­græs i bede, stenpartier og tørmure. De enårige typer sås om foråret, mens de flerårige kan formeres ved deling af ældre planter forår eller eftersommer.

 

Arter:

Almindelig rapgræs (Poa trivia­lis) hører hjemme på fugtig jord, hvor det vokser i løse tuer med 30-90 cm høje strå. Her i landet findes det i enge, langs grøfter og i skovsumpe. Det er velegnet som foder græs og sås ofte på fugtige, dyrkede enge.

Engrapgræs (Poa pratensis) er et blå­grønt, flerårigt græs med vandrette jordstængler og lange udløbere. Det stiller ikke store krav til jordbunden og findes både på let fugtige enge og på tørre bakker og skråninger. Flere racer af denne art sætter frø uden forudgåen­de befrugtning, og det høstede frø vil da have samme arvelige egenskaber bevaret fra generation til generation. Til foderbrug importerede man tidlige­re engrapgræs fra Amerika under nav­net »Kentucky Bluegrass«. Herhjem­me dyrkes nu betydelige mængder af engrapgræs til brug på arealer med stort slid såsom boldbaner, legepladser og vejkanter. Engrapgræs er velegnet til skæring af græstørv.

 

Enårig rapgræs (Poa annua) er måske det mest velkendte ukrudtsgræs i vore haver. Kun frosten sætter en stopper for dets vækst; ellers kan det gro, blomstre og sætte frø hele året. Plan­ten er kun 5-20 cm høj.

 

Lundrapgræs (Poa nemoralis) er et flerårigt tuegræs med korte udløbere. Man ser det ofte i udkanten af skove, hvor det visne løv er fjernet af blæsten og jorden udtørrer. Det tåler ikke dryp fra træerne, og det er derfor en misfor­ståelse at anvende det som »skygge­græs« i klippede plæner under havens store træer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.069 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her