Logo

Brændenælde - Urtica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Brændenælde - Urtica

 

I Danmark findes der to arter af bræn­denælde, den flerårige stor nælde (Ur­tica dioica) og den enårige liden nælde (Urtica urens). De er begge såkaldte nitratplanter, der især findes på kvælstofholdig jord i halvskygge under stør­re træer. Også på møddinger og kom­postbunker er de meget almindelige.

 

Liden nælde (Urtica urens).

 

Stor nælde (Urtica dioica) er en staude med meterlange, underjordiske udlø­bere og et tæt rodsystem. Om foråret udvikles de unge skud tidligt. De er meget rige på C-vitamin og kan anven­des til salat og nældesuppe. Stænglerne kan blive 60-100 cm høje. De er stive og oprette og støttet af kraftige bastta­ver. Taverne anvendtes i gamle dage til vævning af »netteldug«, der blev brugt til fremstilling af sækkelærred og lage­ner. Bladene er hjerteformede, savtak­kede og ligesom stænglerne forsynet med stive, børsteformede brændehår, hvis kiselholdige spidser knækker af ved den mindste berøring. Den skarpe rand frembringer en rift i huden, og cellens gift tømmes ud i såret. Giften indeholder myresyre, som giver en kraftig svien og vabledannelse. Nælden er særkønnet, og både hanplanter og hunplanter har små raklelignende blomsterstande. Hanblomsternes støv­dragere sidder spændt som små fjedre, der i solskin rettes ud og sender pollen­kornene eksplosionsagtigt ud i luften, så disse af vinden kan føres hen til hun­blomsternes støvfang. I løbet af som­meren kan nælden brede sig meget stærkt til alle sider ved hjælp af jord­stænglerne, men den er nem at udryd­de, fordi man let kan trække en hel koloni op med rødder og jordstængler , blot jorden er løs og en smule fugtig. Man skal tage fat i nældestænglerne nedefra og trække opad, fordi brænde­hårene er rettet skråt opefter. Så bræn­der man sig ikke. Større kolonier kan man udrydde ved fladgravning med en gravegreb. Toppen kan svides ved van­ding eller sprøjtning med ukrudtshor­mon, men rødderne ødelægges ikke. Derfor bør man foretrække lugning eller gravning.

 

Liden nælde (Urtica urens) er enårig. Den har en grenet stængel, der bliver 15-40 cm høj. Bladene er ovale, dybt savtakkede og friskgrønne. Han- og hunblomster findes på samme plante. Den er et almindeligt ukrudt i køkken­haven, i staudebedet og andre steder med næringsrig, let fugtig jord. Den fjernes ved håndlugning eller hakning, før planterne når at kaste frø.

 

Tips: Brændenælde er en såkaldt indikatorplante for nitrat, fordi den altid vokser på kvælstofrig (nitratholdig) jord.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (16 stemmer)
Siden er blevet set 6.378 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1316913-05-2021 20:25:24 Bodil Johanson
Min mand spørger om brændenælder med rød stilk en anden variant, er den stærkere end de andre ?
145327-04-2010 21:53:37 haveABC
Spændende projekt - hvad siger naboerne? Skal det bruges til Brændenældesnaps? Så kan både blade og rod bruges.
145427-04-2010 16:41:01 steen vesterager
overvejer at tilså 6 Ha til kommercielt brug.
har i nogen oplysninger af erhver art er i meget velkommen.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her