Logo

Brunelle - Prunella

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Brunelle - Prunella

Brunellerne er lave stauder med brun­lige stængler og blade. Blomsterne er rosa eller violette og sidder i tætte, aflange stande. Brunellerne danner tætte »puder« i stenpartier med deres mørke, brunlige blade og rødviolette blomster. Det er nøjsomme planter, men de ynder god jord.

 

Brunelle er en velkendt ukrudtsplante i haven.

 

Brunellerne formeres meget let ved deling, som kan ske i hele vækstperio­den. Frøformering kan også bruges, men normalt er deling den letteste metode.

 

Almindelig brunelle (Prunella vulga­ris) er almindelig herhjemme. Den bli­ver 5- høj med modsatte, stilke­de blade, som er ægformede og helran­dede. Blomsterne er violette eller røde og kan ses fra juni til ind i september. Brunelle findes vildtvoksende på fugti­ge marker og enge, og den er ikke sjælden som ukrudt i græsplæner og rabatter. Den er ret følsom for de almindelige ukrudtsmidler. I øvrigt er den god som bunddække i en blomster­eng eller som »plæneerstatning«, hvor man ikke kan få græsset til at gro. Den er meget slidstærk.

 

Storblomstret brunelle (Prunella gran­diflora) hører hjemme i Central- og Sydeuropa. Den bliver 15- høj med store, violetblå blomster i juni-au­gust. Storblomstret brunelle er en ud­mærket plante til stenpartier eller til bunddække mellem buske. Den breder sig villigt under gode forhold. Varieteten pinnatifida har dybt ind­skårne blade og små mørkt rosa blom­ster.

 

Sorten 'Carminea' har klare, røde blomster.

Prunella webbiana er en krydsning, som bliver 20-- høj. Blomsterne er store og karminfarvede. Blomstrin­gen falder i juli-september. Den fore­trækker en solrig plads.

Sorten 'Loveliness' har lillablå blom­ster i juni-juli. Den bliver ca. høj og er god til bunddække.

 

Brunelle (Prunella vulgaris) er en glimrende bundplante i den fugtige blomstereng.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 14.156 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her