Logo

Brunelle - Prunella

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Brunelle - Prunella

Brunellerne er lave stauder med brun­lige stængler og blade. Blomsterne er rosa eller violette og sidder i tætte, aflange stande. Brunellerne danner tætte »puder« i stenpartier med deres mørke, brunlige blade og rødviolette blomster. Det er nøjsomme planter, men de ynder god jord.

 

Brunelle er en velkendt ukrudtsplante i haven.

 

Brunellerne formeres meget let ved deling, som kan ske i hele vækstperio­den. Frøformering kan også bruges, men normalt er deling den letteste metode.

 

Almindelig brunelle (Prunella vulga­ris) er almindelig herhjemme. Den bli­ver 5- høj med modsatte, stilke­de blade, som er ægformede og helran­dede. Blomsterne er violette eller røde og kan ses fra juni til ind i september. Brunelle findes vildtvoksende på fugti­ge marker og enge, og den er ikke sjælden som ukrudt i græsplæner og rabatter. Den er ret følsom for de almindelige ukrudtsmidler. I øvrigt er den god som bunddække i en blomster­eng eller som »plæneerstatning«, hvor man ikke kan få græsset til at gro. Den er meget slidstærk.

 

Storblomstret brunelle (Prunella gran­diflora) hører hjemme i Central- og Sydeuropa. Den bliver 15- høj med store, violetblå blomster i juni-au­gust. Storblomstret brunelle er en ud­mærket plante til stenpartier eller til bunddække mellem buske. Den breder sig villigt under gode forhold. Varieteten pinnatifida har dybt ind­skårne blade og små mørkt rosa blom­ster.

 

Sorten 'Carminea' har klare, røde blomster.

Prunella webbiana er en krydsning, som bliver 20-- høj. Blomsterne er store og karminfarvede. Blomstrin­gen falder i juli-september. Den fore­trækker en solrig plads.

Sorten 'Loveliness' har lillablå blom­ster i juni-juli. Den bliver ca. høj og er god til bunddække.

 

Brunelle (Prunella vulgaris) er en glimrende bundplante i den fugtige blomstereng.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 10.026 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!