Logo

Brodfrø - Xanthium strumarium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ses sidst på sommeren - midt på efteråret. Brodfrø er en grov, høj ukrudtsplante. Dens vigtigste kilde til berømmelse er dens frø, der er omgivet af burrer dækket med krumme pigge, der ofte ...

Ses sidst på sommeren - midt på efteråret.

 

Brodfrø er en grov, høj ukrudtsplante. Dens vigtigste kilde til berømmelse er dens frø, der er omgivet af burrer dækket med krumme pigge, der ofte vikler sig ind i dyrs pels. Burrene kan reducere værdien af fårs uld. Den er beslægtet med bynkeambrosie, og den er årsag til høfeber. Frøene holder længe i jorden, og det vigtigste er at forhindre den i at sætte frø.

 

Trods sit dårlige ry har brodfrø en plads i videnskabens historie. Den spillede en hovedrolle i opdagelsen af, hvordan planter blomstrer som reaktion på skiftende daglængde. Dens burrer var også en af inspirationskilderne til velcro.

 

Det meste ukrudt i Danmark hører hjemme i tempererede områder, selvom nogle af dem kommer fra varmere områder. Men der er nogle få enårige, der endnu ikke har haft så stor betydning i disse områder. De er mere almindelige på steder med varmere somre.

Det meste tempererede ukrudt laver fotosyntese (producerer energi af sollys) på samme måde som de fleste andre planter, men amaranth og rævehale udfører C4-fotosyntese. Det fungerer bedre i varmt og tørt klima og danner mere sukker, der kan drive en endnu hurtigere vækst.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.050 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her