Logo

Gåsefod - Hvidmelet gåsefod »mælde« - Chenopodium album

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gåsefod - Hvidmelet gåsefod »mælde« - Chenopodium album

Især i varme og tørre somre kan hvidmelet gåsefod blive en plage i landbru­get, i gartnerier og i haver. Det er en enårig plante med en hurtig udvik­ling. I jorden kan frøene bevare spireevnen i mange år. Ved udgravninger har man fundet 1700 år amle frø, som blev bragt til spiring!

I naturen er gåsefod en såkaldt saltplante, som i Danmark vokser på strand­bredder og i tanggødet jord, i Afrika og Asien på de tørre saltstepper. Hele planten er hvidmelet, som det danske tilnavn antyder. Både stængler og blade er beklædt med bittesmå, næsten kuglerunde, hvidlige, saftfyldte hår. Det populære navn »mælde« må planten dele med andre planter fra den danske flora, nemlig arter af slægten Atriplex.

Navnet gåsefod hentyder til bladets omrids. Planten bliver 30 til 50 cm høj. Stænglerne er grenede, og blomsterne, der er grønne og uanselige, sidder i små nøgler, der igen er samlet i en topformet blomsterstand. Blomstring fra juni til september.

Gåsefod spredes let med staldgødning og med uren kompostjord. Den ud­ryddes bedst ved hyppige lugninger og hakninger, ikke mindst i begyndel­sen af vækstsæsonen.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 7.459 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
181230-04-2015 07:46:40 Michael
... Husk at den kan spises og er rig på protein ;-)

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her