Logo

Gåseurt - Farvegåseurt - Anthemis tinctoria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gåseurt - Farvegåseurt - Anthemis tinctoria

Den gule gåseurt kan minde en del om den gule okseøje. Det er en flerårig plante, som kan blive omkring 50 cm høj. Bladene er fjersnitdelte med sav­takkede flige. Blomsten er en kurvblomst, hvor både skivekroner og rand­kroner er rent gule. Den blomstrer fra juni til september.


Både det danske og det latinske navn antyder, at planten tidligere anvendtes til tekstilfarvning.


Gåseurt er en nøjsom plante, der i naturen træffes på tørre markdiger, på græsklædte skråninger og i græsmarker. Som haveukrudt findes den især i landhaver eller i nyanlagte haver på ompløjet markjord. planten vokser især på kalkholdig jord og kan anvendes som »kalk-indikator«. Hvor den trives, giver den et fingerpeg om, at her kan man dyrke alle slags haveplanter, som kræver en basisk jord med et pH på omkring 7. I Danmark viste den sig første gang i 1796.


Hvor gåseurten vokser i almindelig havejord, er den let at trække op med rod. Den bliver aldrig noget besværligt ukrudt. Tværtimod kan man ofte med fordel anvende den som en dekorativ haveplante - ikke mindst i fritids­haver med et naturligt præg. Gåseurten vil her være velegnet som indslag i en vedvarende blomstereng. For at give planterne mulighed for at sprede sig, bør toppen med de visne blomsterstande først slås af sent på efteråret eller i det tidlige forår.


Også andre ukrudtsplanter kan dyrkes under kontrol i haven og derved være med til at øge havens blomsterrigdom. Kraftig vækst er et særkende for de fleste ukrudtsplanter, mens gåseurten har en ret moderat vækst. Den er derfor let at holde i ave.


Dens nære slægtning, AGERGÅSEURT (Anthemis arvensis), har hvide »margerit­blomster«. Det er en tæthåret plante med grenede stængler, to gange fjers­nitdelte blade og ret små blomster. I modsætning til de forskellige kamille­blomster og til okseøje har gåseurten ingen duft. Den vokser mest på tørre, kalk fattige og udpinte jorder.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 7.989 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her