Logo

Hvad fortæller ukrudtet om voksestedet?

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Når haveplanter skal dyrkes til stor fuldkommenhed, må man kende plan­ternes krav til surhedsgrad, fugtighed, jordtype, næringsindhold og lysfor­hold for at kunne give dem de bedste betingelser.

I naturen trives planter kun, hvor de får opfyldt deres naturlige krav. Man­ge planter trives dog under meget forskellige vækstvilkår, mens andre stiller så specielle betingelser, at de ligefrem kan benyttes som »indikatorplanter« for en bestemt egenskab ved voksestedet. Visse ukrudtsplanter trives f. eks. bedst på stærkt sur jord med et reaktionstal (pH) på 6 eller derunder. I landbruget betragtes de som tegn på »kalktrang«, altså en påmindelse om, at marken skal tilføres jordbrugskalk. Rødknæ er en typisk kalktrangsplante. På vandsur og vandlidende (dårligt drænet) jord træffes især følfod, padde­rok og vellugtende kamille. På meget humusrig jord især lav ranunkel, pi­leurt og glat vejbred.

I øvrigt er der flere forhold, som indvirker på indikatorplanterne. For eks­empel kan jordens indhold af fosfat have indflydelse på, om en bestemt plante trives på sur eller på kalkholdig jordbund.

Se fortegnelse i afsnittet: Ukrudt som indikatorplanter.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,6 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.610 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Vejpileurt - Polygonum aviculareSes midt på sommeren - sidst på efteråret. Vejpileurt vokser ofte i tætte flade måtter,...
• Markfrytle - Luzula campestrisSes tidligt forår - midsommer. Her er et levende bevis på, at intet er gratis i denne...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!