Logo

Hvid okseøje - Chrysanthemum leucanthemum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvid okseøje - Chrysanthemum leucanthemum

Den hvide okseøje er en almindelig ukrudtsplante i dyrkede marker, på skrænter og i enge. Den blomstrer i højsommeren og er da så smuk, at man vægrer sig ved at kalde den for ukrudt. Den spreder sig let ind i haven og bliver ofte modtaget som prydplante, som man hæger om.

Okseøje er en flerårig plante, der overvintre r med en flad bladroset. I be­gyndelsen af juni skyder blomsterstænglerne frem. Hver af dem ender med en enkelt kurvblomst, hvis skive er gul, og hvis randkroner er blændende hvide. Den enkelte kurv kan opnå et tværmål på 3-4 cm. Blomsterne lokker mange insekter til, ikke mindst fluer, der tilrækkes af den mindre behageli­ge duft.

Efter frugtmodningen omsluttes frugterne af svøbbladene, indtil frugterne ved vindens hjælp rystes ud og spredes inden for et mindre område. Desuden breder okseøje sig ved hjælp af korte, skråtliggende, overjordiske »vandreskud«, som forgrener sig og slår rod.

I havens blomster-eng er den hvide okseøje sikkert den bedste vildstaude. Den klarer sig uden pasning af nogen art. Hen på efteråret kan toppen slås af med le eller med rotorplæneklipper.

Ønsker man at udså okseøje andre steder i haven, kan det gøres ved straks efter afblomstringen at slå toppen af planterne, rive høet sammen og sprede det ud over det nye voksested.

Foruden i blomsterengen er okseøje velegnet til beklædning af vejskrånin­ger, vejrabatter og andre steder, hvor almindelig plantedyrkning er besvær­lig eller umulig.

Vil man undtagelsesvis betragte okseøje som ukrudt, kan den nemt ryddes ved håndlugning eller ved opgravning med gravegreb.

 

margerit eller marguerit: (subst: -ten, plur. -ter) navn på forskellige arter krysantemum - (fra fransk marguerite sa. ord som Margrete).

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.043 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
764416-10-2016 10:25:57 Sigrid Roesbjerg
Jeg har en potentilla hæk, den er rigtblomstren de men for stor, kan jeg beskære den eller skal den skæres helt ned, tak for gode sider Tak for svar
265017-02-2012 13:37:19 Mette Kristensen
Er ny havepasser og har elsker at nusse rundt og passe og pleje. Men jeg kommer til kort med en margurit, der har glædet mit åsyn hele sidste år. Denne har så overvinteret i sin potte og ser rimelig ussel ud nu. Der står stængler som er brune ca 20 cm op over jordens overflade. Hvad gør jeg for at få den i blomst og starte på en ny herlig sæson?
Og så et spørgsmål til en buskbom. Har en stor en i haven. Vil gerne have den flyttet til en anden have men er sådan en busk vanskelig at grave op og kan den lide at blive flyttet?
På forhånd tak for svar.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her