Logo

Kamille - Vellugtende kamille - Chamomilla recutita

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kamille - Vellugtende kamille - Chamomilla recutita

Den vellugtende kamille er ikke så almindelig som den lugtløse kamille. På kornmarker findes den i vintersæd, men forekommer desuden langs vejkan­ter og i havejord. Den er enårig, og dens stængler bliver 10 til 40 cm høje. Bladene er flere gange fjersnitdelte med trådformede flige. Kurvblomstens blomsterleje er kegleformet og hult. Skiveblomsterne er gule, og raridblom­sterne er hvide. Hen mod afblomstringen bøjes randkronerne nedad. Hele planten har en behagelig, krydret duft. Blomsterne anvendes til kamillete. I apotekersproget kaldes drogen for Flores chamomilae.

Den vellugtende kamille kan være vanskelig at skelne fra andre »HVIDE MAR­GERITTER«, der optræder som ukrudt på dyrket jord. Man kan dog gå frem efter følgende kendetegn:

 

VELLUGTENDE KAMILLE (Chamomilla recutita) er enårig. Bladene har trådfligede afsnit. Stænglerne er grenet. Blomsterlejet er kegleformet og hult. Rand­kronerne er hængende ved afblomstringen. Planten har en fin duft.

 

LUGTLØS KAMILLE (Matricaria perforata) er toårig eller flerårig. Bladene har trådfligede afsnit. Stænglerne er grenede. Blomsterlejet er halvkugleformet og ikke hult. Randkronerne er udadrettede. Planten har ingen duft. Vokser på kalkbund.

 

AGERGÅSEURT ( Anthemis arvensis) er kort omtalt under farve-gåseurt. Den er en- eller toårig. Bladene er to gange fjersnitdelte. Stænglerne er grenede. Hele planten er håret. Kurvene er ret små. Planten har ingen duft. Vokser på jord, som savner kalk.

 

HVID OKSEØJE (Chrysanthemum leucanthemum) er flerårig. Findes med både takkede, fligede og fjersnitdelte blade. Danner overvintrende bladroset. Ikke-grenede stilke med en kurv på hver. Store kurvblomster. Ubehagelig lugt.

--

 

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (9 stemmer)
Siden er blevet set 2.831 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Mælkebøtte - Taraxacum officinaleSes tidligt forår - sent efterår. Mælkebøtte er så kendt, at den ikke behøver nærmere...
• Balsamin, kæmpe - Impatiens glanduliferaSes midsommer - sent efterår. Denne store enårige ukrudtsplante er også en af de planter,...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!