Logo

Kvikgræs - Senegræs - Agropyron repens

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kvikgræs - Senegræs - Agropyron repens

Kvikgræs er en flerårig plante med et rigt forgrenet system af underjordiske udløbere. Selv det mindste rodstykke kan blive ophav til en ny plante. I ha­ven er »kvikkerne« eller »senerne« særligt besværlige i staudebede og jord­bærbede, hvor ukrudtsrødderne danner et tæt væv ind imellem de dyrkede planters rødder.

De overjordiske skud bliver 30 til 100 cm høje. De bærer flade, stive blade og blomsteraks, hvis småaks vender den brede side ind mod strået. Blom­string fra juni til september.

Kvikgræs kan udryddes ved fuldstændig udtørring af rødderne eller ved hyppige afhugninger af toppen. I landbrug og frugtavl anvendes en særlig kvikharve, hvis tænder kan trække 95 %. af kvikrødderne op i lyset, hvor de tørrer ud og dør. I haven kan en lignende metode anvendes i urtebede, som hvert år vintergraves. Før gravningen trækkes en kraftig håndkultivator gennem bedet på kryds og tværs. De tilbageblevne rødder fjernes med en gravegreb.

I græsplæner og skovbund kan kvikgræsset ødelægges ved gentagne klipnin­ger med rotorklipper eller slåning med le. Blot i flerårige bede (staudebede, jordbærbede og busketter) kan bekæmpelsen være vanskelig. Mest effektivt er det at opgrave de dyrkede planter og omhyggeligt håndluge hver enkelt planteklump for kvikrødderne.

Fræsning af et kvikfyldt jordstykke er en sikker metode til yderligere udbre­delse af ukrudtet, hvis rødder blot bliver skåret i småstykker og ligefrem »priklet« ud i den findelte jord.

--

 

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (15 stemmer)
Siden er blevet set 7.775 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Vortemælk - Euphorbia peplusVortemælk har allesammen små grønlige blomster, der er omgivet af meget iøjnefaldende...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!