Logo

Mos - Kransmos - Hylocomium squarrosum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mos - Kransmos - Hylocomium squarrosum

Mos i græsplænen kan næppe betragtes som ukrudt, men snarere som tegn på, at plænen ikke er i orden. Flere faktorer virker her sammen: Permanent mangel på plantenæring, stærk skygge en stor del af døgnet, våd og vandsur jord, jernmangel og for tæt klipning af græsset. Kort sagt, der vokser mos, hvor græsplanterne har for dårlige livsbetingelser.

På stærkt skyggede steder under gamle træer kan det nu i alle tilfælde være vanskeligt at få græs til at gro, selvom man slipper af med mosset. Så er en blød, friskgrøn flade af mos måske nok at foretrække frem for spredt græs­vækst.

I de fleste haver her i landet består jordbunden af kalkholdig lermuld. Her kan mos bekæmpes ved afsvidning med jernsulfat (jernvitriol). Samtidig hermed gives et tilskud af kvælstofgødning til græsset, så dets vækst hurtigt kan komme i gang. Hertil er svovlsur ammoniak den bedste gødning. Der skal forholdsvis små mængder til af begge stoffer, og for at få dem jævnt fordelt, er det nemmest at blande dem op i rent, tørt sand. Blandingen skal bestå af 15 gram svovlsur ammoniak, 5 gram vandfrit jernvitriol og 100 gram sand. 120 gram af denne blanding passer til en kvadratmeter plæne. På lette sandjorder kan man i stedet for jernvitriol anvende 5 gram blåsten sammen med gødning og sand.

Fjorten dage efter denne behandling er mosset afsvedet og kan rives af med skarptandet rive. For nu rigtig at få græsset i vækst gødes straks efter med 60 gram svovlsur ammoniak pr. m², Undgå for tæt (for lav) klipning af græsset hele sommeren igennem. April er den bedste årstid til bekæmpelsen af mos.

 

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (22 stemmer)
Siden er blevet set 9.927 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
508705-04-2016 17:57:28
Svovlsur ammoniak sænker PH!
144921-05-2015 09:59:22 Danny Petersen
Rigtigt godt (y)

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her