Logo

Røllike - Achillea millefolium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Røllike - Achillea millefolium 

Røllike er en udpræget tørbundsplante, der ikke stiller store fordringer til klima og jordbund. Den trives på muldfattig jord og sandjord. I nyttehaven er den tegn på en dårlig og næringsfattig havejord.

Navnet røllike er beslægtet med ordet rulle og hentyder til de krusede og findelte

blade. planten breder sig til alle sider ved underjordiske, forgrenede udløbere, som i jordoverfladen danner små, vintergrønne bladrosetter. Først i det tredje leveår dannes indtil 50 cm høje blomsterstængler med flade blomsterstande. Røllike har blomsterkurve med hvide (sjældnere lyserøde) randblomster og gule skive blomster.

Hele planten har en kraftig, krydret lugt. Den indeholder stoffet achilleïn, der i gamle dage anvendtes som lægemiddel til sammentrækning af sår. Ifølge sagnet blev planten anvendt af Achilleus, efter hvem planten har fået sit latinske navn.

Den blomstrende plante er så dekorativ, at man kan have svært ved at be­tragte den som en ukrudtsplante. Røllike er da heller aldrig noget besvær­ligt ukrudt. Den er let at luge væk, enten ved opgravning med en gravegreb eller ved hakning med lugehakke eller håndkultivator.

I en flerårig blomster-eng kan den anvendes som prydplante, især på sande­de jorder. Her kan den nemt holdes under kontrol, så den ikke breder sig til uønskede steder i haven.

--

 

 

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.924 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
204512-12-2010 19:42:51 Palle Roch, Bornholms Snapselaug
Røllike er en god snapseurt, der bruges en kopfuld blomster med så lidt grønt som muligt, det er en passende portion til 70 cl. snaps. trækketid 4 dage, derefter filtreres gennem et kaffefilter, fortyndes efter behag, er drikkeklar, men lagring i op til 6 mdr. giver en lille smag af lakrids. god fornøjelse , skåååll.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!