Logo

Rødknæ - Rumex acetosella

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rødknæ - Rumex acetosella

Rødknæ er et udbredt ukrudt på mager og kalktrængende jord. Den findes både på marker, langs veje og i haver. Planten er let kendelig på sine tynde, spinkle stængler, der er forsynet med røde »knæ«. Ofte er også selve stænglen rødfarvet. Bladene er linjeformede eller lancetformede med to spydformede flige ved grunden. Blomsterne er små og røde og samlet i en tæt top. Blomstring i juni-juli.

Rødknæ breder sig under jorden ved hjælp af et vidtforgrenet system af rødbrune formeringsrødder. Rødderne er meget skøre og knækker let, når jorden bearbejdes med have- eller markredskaber. Stumper af rødderne trækkes let med til nye voksesteder, hvor planten hurtigt slår rod.

Det værste man kan gøre med et areal, hvor der vokser mange rødknæ, er at fræse jorden. Så skæres rødderne i småstykker, og hver lille stump kan blive starten til en ny plante.

Rødknæ kan tit farve store arealer røde eller rødbrune, hvor de trives godt. De findes i stor udstrækning på marker og i fritidshaver. som er anlagt på mager og gødningsfattig, kalkfattig jord med et reaktionstal på under 6. Ud­bredelsen kan forebygges ved rigelig tilførsel af jordbrugskalk og blandings­gødning.

Lugning er besværlig og tidsrøvende. Ofte gentagne jordbehandlinger med lugehakke eller håndkultivator er bedre, i køkkenhaven især i forbindelse med en rensende afgrøde som kål eller kartofler, som holdes ren hele sommeren igennem.

--

 

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.773 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
268613-11-2012 15:40:59 Cristel Damgaard
Hejsa!
Ja vi har netop fået den kedelige nyhed at vores hund er meget allergisk, og prøverne slår ud i forbindelse med Rødknæ eller Rumex acetosella ssp. acetosella, eller Yellow Dock..
Svært når vi bor og har hunden løbende løs i stort engområde, med mosejord, altså sur jord. Hunden elsker at grave og hjælper lidt til med munden, hvor harn tilsyneladende får fat i rødderne til Rødknæ.
Vores hund bliver nu startet op på Allergi-program, som skulle "fixe" det for ham. Håber at din datters hund har fået det bedre..
Venligst Cristel.
268722-08-2012 14:45:36 ruth graversen
min datters hund, belgisk hyrdehund, malinoir (malinuar)
er så medtaget --allergi--- af den plante her---rødknæ----
måske andre der kan have samme problem....
268821-06-2010 11:04:34 Hanne Andersson
Vi har tilsået et stykke med lyng, som jo skal have sur og mager jord. Lyngen har spiret fint og er ca. 7 cm høj nu - FLOT! .
Men men men jordbundsforholdene er desværre lige noget Rødknæ kan lide...vi håndluger nu på andet år...'
Gode idéer er meget velkomne... >Mvh. Hanne Andersson

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?