Logo

Tidsel, agertidsel - Cirsium arvense

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tidsel, agertidsel - Cirsium arvense

Agertidsel trives især på frugtbar, kalkholdig lerjord. Den var tidligere me­get almindelig på landbrugsarealer, på udyrkede arealer og på byggepladser. I mindre velholdte haver har den store muligheder for at brede sig med sine kraftige jordstængler, som kan findes helt nede i to meters dybde. Hernede kan den hente vand og næring, så den kan holde sig friskgrøn. selv i tørre somre, hvor andre planter gulner eller visner.

Planten bliver indtil 150 cm høj. Bladene har ingen stilke, bladranden er tornet. Blomstringen indtræffer i juli-august. Planten er særbo; det vil sige, at der findes planter med hanblomster og planter med hunblomster. Han­planternes kurvblomster er kugleformede og rødlige, hunplanternes er val­seformede og violette. Efter frugtmodninger; dannes et fjerformet fnok, som sørger for frøenes vind spredning over store afstande.

I haven bekæmpes agertidslen bedst ved stadig at fjerne de grønne plantede­le, så snart de viser sig over jorden. Det udmatter planten, så den til sidst går ud. Hen i september og oktober dannes en masse nye grønne skud. Dem må man være særlig opmærksom på og fjerne dem ved håndhakning inden vinterens komme.

På ubevoksede arealer som gårdspladser eller byggegrunde, før der er tænkt på anlæg af have, kan agertidslen fjernes ved vanding med en opløsning af 15 gram natriumklorat pr. kvadratmeter. På skrånende terræn kan dette giftstof dog brede sig til kulturplanter i nærheden og ødelægge dem.

--

 

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,3 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.553 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?