Logo

Tidsel, kruset tidsel - Carduus crispus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tidsel, kruset tidsel - Carduus crispus

Den krusede tidsel lever i to år. Første år dannes en roset af de fligede bla-

de, som på undersiden er mere eller mindre hvidfiltede. Rosetterne overvin­trer, og følgende år skyder en kraftig blomsterstængel frem. Den kan blive næsten halvanden meter høj. Blomstringen finder sted fra juni til septem­ber. De rødlige kurve sidder tre til fem sammen på opadvendt e stilke. Tor­nene på stængler og blade er forholdsvis svage.

I modsætning til flere af de andre typer tidsler breder denne sig udelukken­de ved frøformering. Udryddelsen af den er derfor ganske let, blot man sør­ger for at fjerne alle første sommers bladrosetter.

I landskabet findes' den krusede tidsel oftest langs veje og markskel samt på affaldspladser. I haverne er den ikke så almindelig, men den kan dog spredes fra ubebyggede grunde.

Af og til træffes en nær slægtning til den krusede tidsel. Den kaldes TORNET TIDSEL og hedder på latin Carduus acanthoides. Den er knap så kraftig som kruset tidsel og bliver kun mellem 40 og 70 cm høj. Både blade og stængler er tæt besat med strågule torne. Bladene er fjersnitdelte og hvert afsnit af bladene er delt i tre dele. Bladene er ikke filtede på undersiden. Den findes i haver og ved bebyggelse, men kun på Sjælland og på Bornholm.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.046 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?




Effektiv reklame - klik her