Logo

Vortemælk, cypres- vortemælk - Euphorbia cyparissias

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Vortemælk, cypres- vortemælk - Euphorbia cyparissias

Vortemælk omfatter en lang række vidt forskellige planter, som alle inde­holder en hvid, lidt klæbrig mælkesaft. På De kanariske Øer træffes vorte­mælk som bladbærende, støvede buske, en af de få planter, der trives i de stenede »ørkener«. Under andre himmelstrøg findes vortemælk, som til for­veksling ligner søjlekaktus, tæt besat med torne. Vindueskarmens »Kristi tornekrone« er en vortemælk, og i staudebedet er Euphorbia polychroma en af vore smukkeste og tidligste stauder.

Også som ukrudt træffes vortemælk almindeligt på marker og i haver. Af disse er cypres-vortemælk og skærm-vortemælk de mest udbredte. Cypres-vortemælk er almindelig på kalkbund og er kendt som indikator for kalkholdig jord. Oprindelig har den været anvendt som haveplante og blev indført til Danmark i 1862.                 #

I haverne træffes den nu mest i køkkenhaven og i blomsterbede, hvor der er åben jord. Planten er flerårig og bliver 20-30 cm høj. Bladene på de ikke-­blomsterbærende skud er linjeformede og så smalle, at de minder om nålene hos visse arter af cypres - deraf navnet.

Vortemælken er værtplante for svampesygdommen ærterust, hvorfor den ikke er velset nær ærtemarker eller ærtebede. Den udryddes let ved hakning eller håndlugning.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.409 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Femtunge - Pentaglottis sempervirensSes sent forår - midsommer. Endnu et ukrudt, der begyndte som en haveplante. Denne art...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!