Logo

Vortemælk, skærm- vortemælk - Euphorbia helioscopia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Vortemælk, skærm- vortemælk - Euphorbia helioscopia

Ligesom cypres-vortemælken indeholder også denne planteart en mælkesaft, som i folkemedicinen blev anvendt mod vorter. Forresten er planten en smule giftig, så børn bør ikke tygge på plantedelene.

Blomsterne er samlet i en femstrålet, skærmlignende blomsterstand, der igen består af flere mindre blomsterstande, af botanikerne kaldet »blomster­kopper«. I midten sidder der en langstilket hunblomst, der kun består af en frugtknude med tre grifler. Uden om hunblomsten er der fem grupper af hanblomster, der hver består af en eneste støvdrager.

Blomstringen begynder allerede i maj, og når frugterne lidt senere på som­meren modnes, antager hele skærmen en gullig farve.

Skærm-vortemælk er enårig og samtidig så spinkel en plante, at den aldrig bliver til noget besværligt ukrudt. Den er let at fjerne ved håndlugning, bedst så snart man får øje på den i den tidlige forsommer, før den kan gem­me sig mellem de udsåede eller udplantede køkkenurter.

Ved lugning skal man gribe fat i planten helt nede ved jorden, ellers knæk­ker det øverste af planten af, og roden og stængelresterne vil skyde nye skud frem i løbet af kort tid.

--

 

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.415 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!