Logo

Agurk - Cucumis sativus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Agurk - Cucumis sativus

 

Typer: Slangeagurk, asieagurk og drueagurk.

 

Agurk har været dyrket siden de gamle ægypteres tid, og oldtidens romere førte planten omkring i Europa. Agurk er en enårig klatreplante, der stammer fra Ostindien. Planten er stiv­håret, bladene er håndlappede. På stænglen udvikles dels ugrenede kla­tretråde, dels blomster. Blomsterne er gule, helkronede og enkønnede. De hanlige sidder nogle få stykker sam­men, medens de hunlige er enlige. Bestøvning er ikke nødvendig for frugtdannelse, kun for udviklingen af frø. I drivhusene anvender man ude­lukkende hunplanter, der udvikler lan­ge, slanke, kerneløse agurker, der er de bedste salatagurker. På friland dyr­kes også lange slanke sorter, slange­agurker. Desuden dyrkes småfrugtede drue agurker og asieagurker, der er tykke og store.

 

Drueagurker er de nemmeste på friland.

 

Vækstkrav: Jorden skal være velgødet og indeholde rigelig staldgødning eller kompost. Der vandes rigeligt, så plan­terne aldrig tørrer ud og hænger. Slap­pe og tørstige planter angribes lettere af meldug, der kan være en slem plage såvel i hus som på friland.

 

Dyrkning i hus: Frøet sås i marts i 8 cm store potter, hvor 2-3 frø lægges i hver potte. Efter fremspiring fjernes de sva­geste, så kun den største plante bliver tilbage i hver potte. Temperaturen skal være ca. 18°C om dagen og ikke under 16°C om natten. Planterne skal vokse i fuldt dagslys, men ikke direkte i sol. Når de første 3-4 blade er fuldt udvik­let, plantes forsigtigt ud på en velgødet rabat med afstanden 90 cm. 

Når planterne vokser til, bindes de op til lodrette tråde, hanblomsterne fjer­nes, efterhånden som de udvikles, og sideskuddene beskæres. Frugterne kan høstes fra begyndelsen af juli.

 

Ved at lægge glas under agurke-planterne forhindrer man, at frugterne rådner, når jorden bliver for fugtig. Solvarmen bliver også bedre udnyttet.

 

Dyrkning på friland: Planterne kræver en varm, solrig vokseplads i en velgø­det, dybmuldet jord. Frøet sås i midten af maj måned, og høsten afsluttes i august-september. Planterne er meget følsomme over for kulde, og den mindste frost i denne periode kan dræbe dem. Frøet kan pletsås med 3-4 frø for hver 15 cm og dækkes med 1-2 cm jord. Under passende forhold med tilstrækkelig fugtig og varm jord vil planterne være over jorden i løbet af 10-12 dage. Rækkeafstanden for drue­agurk kan være 100-120 cm og for asieagurk 120-150 cm. Planterne i ræk­ken tyndes ud til 25-30 cm.

I tørre perioder vandes, men udover lugning kræves ingen pasning, hvis planterne er sunde.

Meldug, der viser sig som en hvid belægning på blade og stilke, angriber især de agurkeplanter, der er udsat for en kombination af fugtig luft og tør jord. Svovlpudring eller sprøjtning med kobbermiddel kan forhindre eller mindske angrebet.

Bitre frugter forekommer især på fri­land, når planterne har været udsat for en tids tørke. I hus kan man i dag undgå denne skavank, da mange nye F1-hybrider er bitterfrie.

Sorter:

Til hus: 'Bestseller F1', 'Feros F1' og 'Attila F1', der er bitterfrie; de er hunlige.

Asieagurk til friland: 'Dansk Asie' og 'Langelands Kæmpe.'

Drueagurk til friland: 'Conda F1', 'Be­stal F1', 'Rhinsk Drue' og 'Sorgenfri.' Salatagurk til friland: 'Kinesisk slange' samt 'Femgreen F1', der er bitterfri og rent hunlig.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (45 stemmer)
Siden er blevet set 20.191 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1119828-05-2017 09:50:37 Charlotte Karina Foli
Hej med jer. Mine så bitte agurker får små pikke, hvad er der galt, jeg har selv lavet planterne. Skal jeg købe nye.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her