Logo

Bede - Beta vulgaris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bede - Beta vulgaris

En-, to- eller flerårige urter med små uanselige, tvekønnede blomster, hvis bloster er blivende og bruskagtigt. Frugterne er samlet i nøgler og falder af under et.

 

Bede i stamform for disse forskellige sorter af foderroe.

 

Arten omfatter en række vildtvoksen­de og dyrkede former og varieteter. Den flerårige strandbede (Beta vulga­ris ssp. maritima) er stamformen til kulturplanterne bladbede, foderroe, rødbede og sukkerroe (se disse). De nævnte kulturplanter er alle toårige. Bladbede danner ingen rodknold i modsætning til de øvrige tre. Rodknol­den er plantens ammeorgan og består af henholdsvis rodens, kimstænglens og den overjordiske stængels andel af forrådsorganet, der er opbygget af fle­re koncentriske ringe, dannet ved vækstlag, der ligger uden om hinan­den. Hvert lag består af lidt ved og lidt bark, og sådanne ringe kaldes for fal­ske årringe.

Når frøet spirer om foråret, danner planten en pælerod med siderødder og en bladroset og samler i løbet af som­meren et forråd af næring, der opbeva­res i rodknolden indtil den følgende sommer.

Høstes planten ikke det første år, an­vendes næringen den følgende sommer til udvikling af en opret stængel med en aksformet blomsterstand. Efter frøsæt­ningen dør hele planten. Næringsind­holdet er således størst om efteråret efter plantens første sommer.

--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.108 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her