Logo

Esdragon - Artemisia dracunculus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Esdragon - Artemisia dracunculus

Esdragon er en kulturplante, der har været anvendt i medicinen og som krydderurt siden gammel tid. Planten er vildtvoksende i østeuropa, Sibirien og i Vestamerika. Det er en 100-125 cm høj staude med skinnende, lancet­formede, siddende blade. De små uan­selige kurvblomster er samlet i en løs top.

 

Typer: Der findes to typer af esdragon: 'Fransk Esdragon', der sjældent udvik­ler blomster, men har friske, unge skud, der anvendes sammen med bla­dene som krydderi, og 'Russisk Esdra­gon', der er noget kraftigere og udvik­ler blomster og frø.

Bladene hos 'Russisk Esdragon' er matgrønne, bittert smagende og af betydelig ringere kvali­tet og bør derfor ikke anvendes som erstatning for 'Fransk Esdragon'.

 

Vækstkrav: Planten kræver varm, ret let jord og vokser bedst på et lunt sted.

 

Pleje: 'Fransk Esdragon' formeres ved stiklinger eller ved deling af ældre planter. Stiklingerne tages af de endnu urteagtige skud. Planterne udplantes med 50-55 cm's afstand og omplantes hvert 2.-4. år. Bør dækkes om vinte­ren, da den ikke tåler streng frost.

De unge skud anvendes enten friske eller efter tørring. Ønskes friske skud om efteråret, skæres planten tilbage i maj-juni.

'Russisk Esdragon' formeres ved frø, der findes i handelen. Frøet sås i marts-april i hus. De unge planter udplantes med 60-65 cm's afstand.

 

'Russisk Esdragon' udvikler blomster, der er uanselige, men der er mange samlet i en stor, løs top.

 

Anvendelse: Begge typer er velegnede i staudebed, fritvoksende eller som kantplante. Kun 'Fransk Esdragon' er anvendelig som krydderiplante. Den kan bruges i eddike eller skåret i fine skiver ved syltning af grønsager og asier.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.848 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?