Logo

Endivie - Cichorium endivia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Endivie - Cichorium endivia

Endivie vokser i hele Middelhavsom­rådet. Som vildtvoksende er planten toårig, mens kulturformerne er enåri­ge. Planten har været dyrket langt tilbage i historien, og oldtidens græke­re og romere kendte og anvendte den. I middelalderen blev den her i landet anvendt i medicin, bl.a. mod leverbe­tændelse og halsbetændelse.

Endivie har en indtil 130 cm lang pælerod. De rosetstillede blade spises som salat, men kan være ret bitre. Ved blegning forsvinder den bitre smag næsten helt.

 

Jo mere lysegule og sprøde endivie bladene er, jo bedre bliver salaten.

 

Vækstkrav: Planten vokser bedst i en let, velgødet, neutral jord. Den er ømtålelig over for frost.

 

Pleje: Tidlig endivie, der kan høstes i juli, sås i begyndelsen af marts i driv­hus med nogen varme. De unge plan­ter flyttes derefter til koldhus, pottes og udplantes på friland omkring 1. maj med afstanden 30 x 25 cm. Vinterendivie sås midt i juli med en rækkeafstand på 30 cm. Frøet sås tyndt ud og hakkes let ned. Planterne tyndes ud til 25 cm's afstand. Om efteråret, når de er udvoksede, bleges de. En omvendt urtepotte stilles over hver plante, og i løbet af 3 uger vil bladene være lyse og sprøde og den bitre smag forsvundet. Det er nødvendigt, før potten stilles over planten, at hjerte­skuddet er helt tørt; ellers vil bladene rådne.

 

Sorter: Endivie har aldrig været dyrket i større udstrækning her i Norden, men er en udmærket afløser for hovedsalat. Planterne kan inddeles i to grupper: 'Bredbladet Endivie' eller 'Batavia Bredbladet', der har næsten helrande­de blade og svag hoveddannelse ; og 'Kruset Endivie' eller 'Moskruset En­divie', der har krusede blade i en ret åben roset.

Julesalat (Cichorium intybus) er en nær slægtning til endivie. Den er nærmere omtalt i artiklen Julesalat.

 

Ublegede endivieblade er mere holdbare end blegede.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 5.386 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
246122-05-2012 12:47:07 J. Falk
I Holland spises Endive rå blandet i grov kartoffelmos, det er en herlig spise kan jeg skrive under på. gerne med bacon tern og en smule salat dressing blandet igennem
246208-03-2012 21:03:20 max
Desværre har det danske supermark ikke altid på deres hylder.
Køber frø i Holland.
246308-03-2012 20:06:37 Sarah
Kan man købe endivie (de grønne, ublegede) i supermarkeder/hos grønthandlere herhjemme?? Jeg synes ikke jeg har set dem, men har spist dem meget i Tyskland, og har bl.a. en lækker opskrift på pizza med endivie, rødløg, valnødder og parmesan... mmm.. ville gerne kunne spise den i Kbh også!
246402-04-2011 00:11:46 max
Der fåes også bitterfri endivie skal plantes efter 16 juni ellers skyde de hurtiger ud er min erfaring
246501-04-2011 23:53:04 Max
Endivieblade (grøn) bruger jeg til wok mad hurtig og nemt.
1 løg 2 fed Hvidløg 1 peper . Fin hakket
1 endivie skar 3cm bred stykker
3 spise skeer olie .300.gr. Oksehakke kød
Steg Hvidløg,løg.i olie 2min. kom hakkekød i til det blive brun .kom endivie /peper til steg til det blive lidt slap, kompeper/salt og maggi klum i rør det lidt rund . ferdigt
Spise med tør kogt ris

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her